Ferocactus haematacanthus – ve sbírkách
asi nejvzácnější ferokaktus

Když vyjedete z pověstného města Tehuacan na sever, na Orizaba a Cordoba, můžete po 20 km odbočit vlevo na severozápad a vystoupat lesy kaktusů do průsmyku u Canada Morelos. Nahoře v průsmyku je široké parkoviště, jak stvořené pro zastavení. Bez problémů se tu dá i nocovat pod širákem. Pak vyrazíte pěšky na jih po hřebeni, nejkrásnější je to při raním východu slunce. Yucca, Echinocactus ingens, Agave, vše často v zapojených porostech, poměrně málo dotčená nehostinná krajina. Za vámi v ranním slunci svítí bílá čepice Pico Orizaba.

Ferocactus haematacanthus, foto J. Menzel

 Ferocactus haematacanthus, foto J. Menzel

Jeden z prvních kaktusů, hned v průsmyku, je i Ferocactus haematacanthus. Má sudovitý tvar, podobá se vzhledem F. steinesii, liší se však výrazně červenými květy, které vyrůstají koncem zimy a v časném jaru. V kultuře je to poměrně vzácná rostlina, semena se nabízejí jen ojediněle. Hezkou Šubíkovi fotku jsme zveřejnili v časopise KAKTUSY někdy v roce 1979-1980, tehdy jsme také dovezli semena, kdoví, jestli nějaký mohykán z těch časů přežil dodnes.

Abych se vrátil na naleziště u Canada Morelos. Po hřebeni můžete pokračovat pěkný kus cesty, všude kolem křoví a spousta kaktusů, na temeni a na východní straně, na žlutavých vápencích je (byla) hojná Mammillaria napina se silnými řepovitými kořeny a velkými světle růžovými květy. Sestupujete-li naopak západním svahem postupně dolů do sedla, můžete v bílém vápencovém štěrku najít jinou vzácnost, Mammillaria pectinifera. Kromě toho všude najdete, Coryphantha spec., Stenocactus spec. aj. Dlouho jsem na této lokalitě nebyl, jen doufám, že tam zůstalo zachováno aspoň něco z úžasné hojnosti, kterou jsme tam viděli v letech 1977, 1979, 1981 atd.

Připojený obrázek mi poslal J. Menzel z Kalifornie. Na zahradě pěstuje několik letitých semenáčů. Jeden vloni přišel o kořeny, a jak to známe i odjinud, zoufalá rostlina ve snaze o přežití nasadila poupata a vykvetla.



Pozn. red.: bylo publikováno i v Atlase kaktusů, viz. http://www.cact.cz/galerie_test/detail.php?id=488

PS.: Pokud někdo ze čtenářů může nabídnout semena nebo rostliny, velmi rád dobře zaplatím nebo vyměním. Ale pozor. Toto jméno se dříve v nabídkách objevovalo, nicméně často se omylem jednalo jen o podobné jméno: Ferocactus hamatacanthus! Pavel Pavlíček  

zpět

Text Jan Říha
Lysá nad Labem
E-mail: riha.j(zav)sendme.cz
Foto Jurgen Menzel, California

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630