Semínka pana doktora

Bydlí na kraji Prahy, jméno není podstatné, říkejme mu pan doktor. Jeho zálibou je vracet lidem zdraví, to je jistě pro lid prospěšné. Jeho vášní je pěstování kaktusů, čímž lidem nikterak neškodí. Má už pan doktor svůj věk, ale rád přesluhuje, denní únavu pak ze sebe u kaktusů ve skleníku setřese. Své kytičky studuje, snaží se o pěstování těch nejnáročnějších.

Jeho bratřík žije v Kanadě, o jeho vášni ví, a tak mu sem tam nějaké specialitky rád u některé dobré farmy objedná. Tentokrát u firmy Mesa Garden v USA. Stejně jako už 20x předtím. A tak se stalo, co se stalo. Jedenkrát u pana doktora zazvonil telefon.

Dobrý den pane doktore, dovolte, abych se představil, jsem úředník z Inspekce životního prostředí, a mé jméno je pan Úředník. Představte si, že na celnici zadrželi obálku se semínky nějakých kaktusů, všechno je v pořádku, zásilka je opatřená povolením vlády USA k vývozu, uvnitř jsou všechny potřebné papíry CITES, faktura na nějakých 200 dolarů je zaplacena z Kanady. Je tu malý problémek. Před dovozem jste nepožádal o dovozní povolení u našeho ministerstva. Tak vám volám, zastavte se tu, o povolení požádejte, však my nemáme ani ten nejmenší zájem na tom, abychom ho nevydali. Vlastně – my vám ho ani nemůžeme odmítnout, vždyť jsme tu jen proto, abychom lidem pomáhali, a v této drobné nesnázi to pro vás rádi uděláme.

Sclerocactus parviflorus RP 29

Sclerocactus parviflorus RP 29

Pan doktor trochu zalapal po dechu, i když má s úřady vesměs výborné zkušenosti, podobná vstřícnost ho trochu překvapila.

„Moc vám děkuju pane Úředníku. Já ani nevěděl, že mi brácha cosi objednal, ale už se na to celej třesu, jsou to prý výhradně stanovištní formy Sclerocactus pubispinus, asi z 10 různých lokalit, je to vynikající materiál pro studium. Hned k Vám na úřad zaskočím, dáme to spolu rychle do pořádku.“

Paní doktorová už ale s panem doktorem třese a pan doktor otevírá oči, když se žena ptá, jestli se dědkovi náhodou nezdál nějaký erotickej sen, že tak mile se usmívat ho neviděla už několik let? Vstávej, je tu pošťák, máš tu obálku s červeným pruhem a chtěj tvoji občanku.

Události tak nabraly úplně jiný spád. Těch 20 sáčků se semínky totiž zachytil celní úřad. Od nich se zásilka dostala do spárů Inspekce. Pan doktor tedy běžel rychle požádat o dovozní povolení, ale slečna od CITES mu řekla, že to měl udělat před tím, než zásilka dorazila. Ovšem Vývozní povolení a CITES papíry byly až v zásilce. Co bylo dříve? Vejce nebo slepice?

Echinocereus lindsayi

Echinocereus lindsayi

Protože pan doktor nepožádal včas o dovozní povolení, inspektor to odhadnul jako pokus o nelegální pašování ohrožených exemplářů. A to přes to, že s vývozem souhlasily orgány vlády USA. Dvacet pašovaných exemplářů je přestupek. Více pašovaných exemplářů je už trestný čin. A jestliže oněch semínek bylo dvě sta (exemplářů), jedná se o velmi vážný a společensky nebezpečný zločin. Takhle si to vyložil pan Úředník a po poradě s kolegou celou věc předali policii. Státní zástupce rozhodl o zahájení trestního stíhání (taky toho má chudák moc), a tak započala anabáze neuvěřitelných rozměrů. Současně se zahájením trestního řízení se pan doktor dozvídá, že bylo zastaveno stíhání za ukradené železo z mostní konstrukce z dálničního mostu a další vady na dálnici, se škodou více než tři miliardy.

Nedávno bylo trestní řízení zastaveno. Logicky. Každý, jen trochu soudný soudce by jim s úsměvem takovou blbost hodil na hlavu. Pan doktor si ovšem sjednal advokáta. Protože to byl jeho kamarád, za celé služby zaplatil pouze 70 000 Kč. A nebezpečná semínka drží inspekce pod zámkem. Jaký osud na přísně ohrožená semínka čeká, to se neví. Jejich další osud budeme pečlivě sledovat, zprávu podáme.

Musíme inspekci ze srdce poděkovat, za jejich záslužnou práci. Se špetkou semen si poradila opravdu hrdinsky. Otrávené laguny na Ostravsku, co lidi i přírodu trápí dlouhá léta – to je ovšem jiný oříšek.

zpět

Redakce

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630