Květen 2016 ve sbírce u Pavlíčků

Květen a červen, to je tolik fotek krásných květů, že se do této rubriky pravidelně nevejdou. Tak alespoň na některé z nich se podívejme.

Echinocereus coccineus SB 406, z okresu Kimble Co v Texasu

Echinocereus coccineus SB 406, z okresu Kimble Co v Texasu. Dříve ho také
Steven Brack nabízel pod jménem E. triglochidiatus v. paucispinus.

Musíme začít s tím asi nejobdivovanějším kaktusem, a to i v dobách, kdy nekvete. Kytička sice pochází ode mne, ale je u sousedů přes ulici, ve skalce, mezi vápencovými balvany, obrácenými pěkně k jihu. Skoro každý, kdo se u nás zastaví, ji obdivuje. Už proto, že bez jakéhokoliv krytu v zimě prosperuje už osmý rok, a poslední roky pravidelně kvete a plodí.

Wicoxia kroenleinii

Wilcoxia kroenleinii

Další kytička patří také do rodu Echinocereus, nijak moc vzhledné „koště“, v přírodě se moc špatně hledá, protože roste většinou v křoví. Ale když kvete, tak se její přítomnost snadno prozradí. Květy jsou totiž půvabné.

Okruh kolem E. triglochidiatus je pro obdivovatele „mrazuvzdorných“ rostlin základním tématem jejich sbírek. Možností je celá řada, mnoho sběratelů je také v přírodě našla a semínka nabízejí pod svými sběrovými čísly (včetně mně), takže je pravděpodobné, že pod různými čísly jsou ve sbírce kytky ze stejného místa.

Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis SB 982, od San Rafael Swell z Utahu

Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis SB 982, od San Rafael Swell z Utahu

Tomu se sice nedá předejít, ale ani to nijak zvlášť nevadí. Je ovšem fakt, že různé populace v přírodě se od sebe dobře liší. Například tento triglochidiatus (mojavensis) je přímo ukázkově krásný, roste v trsu a po deseti letech je nutné dopřát mu také trochu místa (zhruba tak poloviční lavórek).

Echinocereus triglochidiatus var. inermis SB 686

Echinocereus triglochidiatus var. inermis SB 686

Podívejme se na další z okruhu „triglo“ tentokrát nepíchavý E. triglochidiatus var. inermis – ten se nabízí také jako poddruh „mojavensis“. Slovo inermis můžeme přeložit jako „neozbrojený“. Já ho mám na jmenovce podepsaný jako Echinocereus triglochidiatus var. inermis SB 686, z okresu Mesa Co, v Coloradu.

Echinocereus coccineus PP 98, Huricane Co., Az.

Echinocereus coccineus PP 98, Huricane Co., Az.

Krásná kytička, kterou jsem vypěstoval z vlastnoručně sbíraných semínek v roce 1990. Letos mi jedna odešla, zbyla mi už jen poslední. Kdyby někdo z pěstitelů u nás pečoval o kytku ze stejného sběru, byl bych moc vděčný třeba i jen za odnůžek…

Echinocereus coccineus var. rosei BW 126

Echinocereus coccineus var. rosei BW 126

Echinocereus coccineus var. rosei je pojmenován po panu Rosemu, nikoliv pro barvu květu. Ovšem ta růžová je pěkná.

Echinocereus pomanesiorum var. bonatzii

Echinocereus pomanesiorum var. bonatzii

Posledním echinocereusem je Echinocereus pomanesiorum var. bonatzii. Na této rostlině, mimo to že krásně kvete, je zajímavé, že zakvetla i při bázi rostliny. Normální totiž je, že kvete v horní třtině sloupku…

Astrophytum senile, forma s rezatými trny

Astrophytum senile, forma s rezatými trny

Abych odskočil od těch echinocereusů, vyfotil jsem i povedenou rostlinu Astrophytum senile – odchylku s krásně rezatými trny. Mám tři rostliny, a nevím, jestli je zařadit k varietě senile, nebo k varietě aureum. Důležitější ale je, že dávají potomstvo opět s rezatými trny, a že o semena díky trochu té odlišnosti je mezi sběrateli stálý zájem.

Escobaria nelliae

Escobaria nelliae

Nakonec představím jednu parádnici – je to Escobaria nelliae, myslím, že ji lze ve sbírkách najít i jako Escobaria minima. Tělíčka jsou droboučká, ovšem naroubované rostliny vytvoří mohutný trs, který dokáže zakvést desítkami květů. Však vidíte sami.

Příště už uberu těch echinocereusů, slibuju. A za měsíc nashledanou – Pavel Pavlíček.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630