Nový skleník, skalka, substráty a estetika…

Přinášíme pohled do nového skleníku u Karla Pavlíčka. Mnoho majitelů nového skleníku plánuje jakousi „ústřední“ expozici, kde rostliny vegetují ve volné výsatbě. Všichni přemýšlejí jaký substrát mají použít, jakou povrchovou úpravu terénu, i nad tím, jak rostliny aranžovat. Jsou to mnohdy hodiny koumání, a stejně se pak tvůrce na konečný výsledek mnohdy dívá dost kriticky. Prosíme proto ty, kteří podobný problém v minulosti řešili, aby nám obrázek spolu s komentářem poslali. - Pavel Pavlíček -

Pohled do skleníku Karla Pavlíčka se zkusmo rozestavěnými rostlinami

Pohled do skleníku Karla Pavlíčka se zkusmo rozestavěnými rostlinami

 
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

Ahoj Pavle, na toto téma se snad ani stručně odpovědět nedá. Máš pravdu, že dnes je to trochu móda, ale určitě ne pro každého. Shrnul bych svoje zkušenosti do pár bodů, které určitě rozpoutají velkou debatu a tisíce protichůdných názorů:

1. Volnou kulturu mám 8 let
2. Jednoznačně doporučuji pouze do velkých a vytápěných skleníků (pokud nechci ve volné kultuře pěstovat epitelanty a strombokaktusy)
3. Volnou výsadbu je potřeba plánovat před stavbou skleníku a to hodně důkladně a prezicně!!!! Zakládáte výsadbu třeba na 40 let.
4. Rostliny rostou velmi rychle a není problém, aby Vám rostlina, kterou sázíte z osmičky květináče dorostla za osm let tak, že zabírá 1m²
5. Rostliny je potřeba sázet hodně na řídko. Zjistíte, že na 30 m² máte 50 rostlin, které se v tom substrátu ztrácí. Prvních pár let vypadá výsadba poněkud směsně. Pokud neodoláte, stanete se otroky volné výsadby a budete pořád přesazovat
6. Substrát jednoznačně téměř minerální.
7. Je potřeba myslet na dostatečnou drenáž a z mé zkušenosti spíš doporučuji vespod betonovou vanu.
8. Volná kultura potřebuje daleko více vody.
9. Úhyn rostlin je nulový. Pokud Vám něco přeroste, musíte to vykopat. Teprve tehdy poznáte, jaký mají kaktusy a jiné sukulenty kořenový systém.
10. Je potřeba myslet i na doprovodné materiály. Pokud chci volnou kulturu ve smyslu imitace přírody, musím počítat s kameny, kořeny atd.
11. Je to finančně náročné

Závěr: Se svou volnou kulturou jsem spokojen. Ale!!!!!!! Kdybych ještě nějakou dělal, tak daleko větší, po celém skleníku a zvedl bych výšku střechy. Když založíte volnou kulturu dobře, tak Vám bude činit nesmírnou radost a v pokročilém věku ušetří spoustu práce s přesazováním. - Michal Rec -

Pohled do skleníku Michala Rece Pohled do skleníku Michala Rece
Pohled do skleníku Michala Rece

Pohledy do skleníku Michala Rece

 
Autor textu a fotografií:
Ing. Michal Rec
michal.rec(zav)carciton(tečka)cz
Spolek kaktusářů Olomouc

K tématu "volná výsadba" přispěl i pěstitel nejvíce povolaný, Vladimír Hanák z Hulína buduje svou skleníkovou expozici už dobrých 30 let. Píše:

Momentálně se u mně ve skleníku odehrávají velké změny - hromady hlíny, vyryté rostliny (jedny proto, že jsou velké, druhé proto, že nerostou a jsou malé, třetím hledám příznivější stanoviště…), atd. Skoro jako po náletu. Myslím, že neexistuje univerzální recept na téma, které se tu řeší. Já jsem měl koncepci rostlin promyšlenou předtím, než jsem je začal sázet, ale bylo to skoro zbytečné, protože při vlastní výsatbě mě aktuální vzhled rostlin i prostoru tak ovlivnil, že jsem stejně dělal dodatečné úpravy.

Pohled do skleníku Vladimíra Hanáka, 2008

Pohled do skleníku, 2008

Další zkušenost s volnou výsadbou mám takovou, že tu nerostou dobře malé druhy např. notokaktusy, parodie, malá gymna aj. Možná to ale jinde bude jiné, třeba podle hloubky substrátu pod terénem, u někoho má parapet dno a není příliš hluboký, narozdíl od mého skleníku, kde mám prostor směrem dolů neohraničený.

Co se týká zavlažování, asi je dobré mít horní část substrátu hodně propustnou, aby voda rychle vsakovala a nepřetékala přes okraje. Teď jsem začal uvažovat i o tom, jestli by nebyla vhodná kapénková závlaha. Povšiml jsem si, že v místech, kde je pasklé sklo skleníku a zatéka do substrátu voda, tam je substrát trvale mokrý a kaktusy tam rostou nejlépe (i ty choulostivější). Takže se mi moc neosvědčila běžná teorie, zalít až zemina vyschne.

Pohled do skleníku Vladimíra Hanáka, 2008

Pohled do skleníku, 2008

Těch aspektů, které je třeba zohledňovat je mnoho, ale nejlepší je, aby se expozice líbila majiteli, a pro ostatní bude určitě zajímavá.

Zatím zdar všem čtenářům, ať se práce s kaktusy daří, Laďa Hanák

 zpět
Vladimír Hanák
hanak(zav)kaktuscentrum-cz
www.kaktuscentrum.cz

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630