Leden 2016 ve sbírce u Pavlíčků

Krásná kytička vykvetla koncem ledna, v jednom z mála slunečních dní. Je to Neoporteria nigrihorrida KK 13.

Neoporteria nigrihorrida KK 13

Neoporteria nigrihorrida KK 13

To nízké číslo mne ponouklo, abych napsal Karlu Knížeti do Limy, jestli si na ten sběr, na to místo, na tu dobu – vzpomíná. Netrvalo hodinu, a měl jsem tu odpověď:

Díky, ano ta rostlina podobou odpovídá, je skoro ta poslední z řady N. nigrihorrida, sběr z mé první cesty do Chile, u Pan de Azucar. Dnes ta lokalita už neexistuje, je zastavěná domy široko daleko okolo. To byla krásná doba tenkrát, šli jsme pěšky z La Serena. Tehdy moje španělština byla jen tak, tak. Sesbíral jsem tehdy jen pár rostlin. Právě nyní je tomu 49 let. Bylo to v lednu, tak jen něco málo semen, protože plody neoporterií byly v tuto dobu všeobecně pryč.

Zdravím všechny čtenáře internetových novin, Karel Kníže.

Tak vida, jak vzácná je to kytička, je třeba si jí vážit už pro její minulost, a taky proto, že na místě byla populace zničená, stejně jak tomu je u řady dalších a dalších rostlin.

Turbinicarpus valdezianus PP 195, Monclova, Coah.

Turbinicarpus valdezianus PP 195, Monclova, Coah.

Začínají kvést i další rostlinky, hlavně Turbinicarpus pseudopectinatusT. valdezianus. Na obrázku vidíte Turbinicarpus valdezianus PP 195, Monclova, Coah. a Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500.

Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500

Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500

Jako už párkrát v poslední době jsem se v závěru článku zmínil i o jídle. Nyní tedy nabízím nádherný pohled na nádhernou, protože tradiční, českou zabíjačku. I sem se už ovšem vlámaly debilní úřední předpisy, zákaz sousedského přenášení výslužek, protože v jedné obecní kronice prý bylo přečteno, že za protektorátu se někomu ze skejslé prdelačky udělalo blivno.

Nenechte si kazit náladu, a za měsíc zase na viděnou – PP.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630