Cintia knizei

Dobrý den, vykvetla mi tu ve skleníku právě Cintia knizei, nedá mi to, abych se zase neobrátil s otázkou na dva aktéry historie kolem této krásné miniaturky, pana Jana Říhu, coby autora popisu, a pana Karla Kníže – coby objevitele. Díky předem – PP.

Kvetoucí Cintia knizei ve skleníku

Kvetoucí Cintia knizei ve skleníku

 

Jo Pavle,
Cintia kvete po celý rok, i když celou kytku květů na vrcholu uvidíš jen někdy v létě. Semen je ovšem pořád málo. Podle poslední kombinace byla zařazena do rodu Rebutia – R. cintiensis. Kytku autor kombinace neviděl, ale postupoval podle kladogramu DNA, je to nějaký student ze Švédska.

Při obhajobě potřeby nového jména Cintia jsem jim ukazoval na zřetelné morfologické rozdíly na rostlinách, ale trvají na svém - je to prostě Rebutia. Jó věda, digitostigma má aspoň květy plody a semena stejná jako astrofyta, ale Cintia je ve všem odlišná. Jen to DNA, ale to má větší důležitost.

Dneska patří do rodu Rebutia i rod Weingartia, kdo z kaktusářů by to řekl, ale kdo taky se na jejich názor ptá? Věda se od kaktusářů jaksi trhla. Je to vůbec panoptikum, existuje dnes jakási sebejmenovaná skupina vědců, patří mezi orgány CITES – kdo z nás by s nimi chtěl diskutovat.

Zdraví Jan Říha

 
Cintia knizei na lokalitě

Cintia knizei na lokalitě

 

Zdravím čtenáře novin,
Cintia má prima historii. Nalezl jsem vlastně jen dvě, dost od sebe vzdálené malé lokality, ve středu Bolivie. Jak je tomu dnes – nemám informace, jestli je někdo viděl i jinde. Mam zde ve sbírce dokonce i monstery a cristaty, to samé u Yavia, a některé jiné "Rebutia“. Bohužel, ta dnešní botanika je divná, a přes Cites úpně zmatená.

Loni v říjnu jsme tu měli druhý Americký Kongres Amerických státu od Kanady do Argentiny, také zde byla skupina vedená Mr. Huntem / pres Cites a jejich vlastni "" vedecka umisteni. Trvalo to 3 dny, asi 500 delegátů, na Katolické universitě zde v Lime.

To vše co píšete o kaktusech ve vašich novinách, takový je skutečně dnes stav – bohužel. Stovky změn, jména, nové publikace, návrhy úplně jiných systémů.

Já měl po zahájení první přednášku, na téma „Moje práce za 48 let v Americe“. Měl jsem velký úspěch, potlesk, i když jsem se k systematice postavil úplně jinak, a vycházel jsem od starých dobrých systémů od Brittona a Roseho, Shumanna, Backeberga, až po Rittera. Snad jsem získal trochu uznání, ale bohužel, ten zmatek je všeobecný.

Jinak přeji všechno dobré, tak zatím – K. Kníže

 

 zpět
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630