Pár poznámek k výsevům

Zima u kaktusáře – ta se samo sebou nese ve znamení výsevů, ovšem jen pro ty, co vysévají pod umělé světlo. Proto nejvíc objednávek semen dostáváme tak, abychom stihli zásilku odeslat před vánoci. Období volna mezi svátky je pak hojně využito k této činnosti.

Zastánci vysévání v březnu či dubnu ovšem tvrdí, že výsevy pod přirozené světlo jsou stejně úspěšné, ne-li úspěšnější, než ty pod zářivkami. A že semenáčky jsou do podzimu zdravější a dobře vyvinuté. Já to nevím, nesledoval jsem to tak důkladně, abych měl statisticky průkazné srovnání. Ale, třeba se na to už někdo soustředil, a dá nám do novin vědět?

A ještě trochu k výsevům. Hledá-li někdo rady, či tápe v oněch mnoha různých doporučeních, může hledat v těchto novinách v rubrice Pěstování, ale třeba i na plzeňském fóru. Obávám se ale, že po prostudování mnoha rad a úvah bude mít v problematice ještě větší hokej, než dosud.

Nyní jsem kontroloval výsevy, které byly zkušebně umístěny pod přirozeným světlem, i když blízko skla, jsou to žížaly, rychle jsem je přemístil pod zářivky.

Opět se objevila zpráva o klíčivosti starých semen, tohle téma tu už bylo probíráno několikrát. Napsal pan Lubomír Šimko, podivil se nad schopností starších semen. Po déle než pěti letech našel doma zapomenutou zásilku semen, vesměs echinocereusy. Semena klíčila nejméně na 70%, většinou i lépe. O semenech z USA to myslím víme, semena z těchto suchých oblastí čekají na vhodné období často dlouhou řadu let. Zrovna tak semena rostlin z vlhkých nížinných oblastí klíčivost rychle ztrácejí. Mirek Halfar, specialista na diskokaktusy (aj.) potvrdil, že tato semena klíčí nejlépe hned po dosažení zralosti, pak křivka klíčivosti klesá, aby po roce byla téměř nulová.

Myslím, že by bylo velmi dobré, aby pěstitelé své zkušenosti zachytili na našem webu Galerie kaktusů, kde každý může své poznatky přenést do diskuze, která je dole pod každým publikovaným druhem.

A může se psát nejen o klíčivosti semen, ale mohou se i připisovat další podrobnosti, např. doby kvetení, zda se kvetení v sezóně opakuje, jak rychle dozrávají plody…, také je možné napsat výhradu k hodnověrnosti obrázku k danému jménu, nebo i komentovat údaje v textu.

Druhy v Galerii kopírují listy v Atlasu kaktusů, není vyloučeno, že galerie bude dále rozvíjena o další jména i údaje, i to, že u jednotlivých jmen bude narůstat obrazová dokumentace přidáváním dalších detailů, fotek z přírody, ukázka variability.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630