V království echeverií

Paco - majitel firmy Cactus Serrano
se svou nejúchvatnější echeverií

Na začátku prosince jsem pracovně vycestoval na deset dní na úplný jih Španělska. Během pracovních dnů jsem navštěvoval nejrůznější vzdělávací instituce se zaměřením na zemědělství, zahradnictví a lesnictví, přičemž odpoledne a víkendy jsem měl zcela pro sebe. Ještě před odjezdem jsem si domluvil návštěvu velké zahradnické firmy zaměřené na pěstování kaktusů a jiných sukulentů při jižním pobřeží Španělska v městečku El Ejido.

Kolekce rostlin rodu Echeveria

Firma Cactus Serrano a její majitel Paco, se nespecializuje na úzký sortiment. Pěstuje z kaktusů a ostatních sukulentů vše, co je pro trh zajímavé a prodejné, přesto se v sortimentu jedna skupina objevuje častěji, a to ve více druzích, varietách, formách a kultivarech. Jedná se o rod Echeveria, jehož zástupci patří ve firmě Cactus Serrano opravdu k úchvatným.

Zahradnická firma Firma Cactus Serrano

Echeverie patří ve Středozemí k rostlinám, které je možné celoročně pěstovat pod širým nebem nebo pod jednoduchým přístřeškem proti déle trvajícím dešťům. Také z toho důvodu se prodávají ve větších květináčích nebo mísách, dostatečně narostlé, v plné kráse, často i s nasazeným latovitým květenstvím. Každý kupující si je vědom, jakou rostlinu kupuje a kam ji umístí – jestli na terasu na zahradu nebo na balkón, kde vydrží mnoho sezón.

Echeveria 'Culibra'

Paco a já se osobně známe z Evropské konference v Blankenberge spojené s velkou burzou rostlin, kterou pravidelně navštěvuje, aby mu neutekla některá ze zajímavých novinek vhodných k zařazení do sortimentu komerčně pěstovaných K+S. V jeho domovském království mě Paco ukázal prostory s matečnými rostlinami rodu Echeveria se kterými provádí základní, ale i vícenásobná křížení a posléze selekci nejzajímavějších hybridů.

Echeveria 'Blue waves'

Bylo opravdu co obdivovat, nejen po stránce roztodivnosti nových hybridů, ale také bylo třeba vyslovit uznání nad perfektním stavem pěstovaných rostlin. Za vším tím však stojí nesmírné množství práce, počínaje výsevy statisíců semen, pikýrováním semenáčků až po selekci a dopěstování zajímavých hybridů. Jejich následné vegetativní rozmnožování je pak relativně jednodušší, rutinou prací, kterou zvládají prakticky všichni zaměstnanci podniku.

Echeveria 'Raindrops'

Z pěstitelského pohledu stojí bezesporu za pozornost připomenout, že největší problémy zdejšího podnebí s sebou přináší horké léto, kdy není možné, lehké fóliové stavby uchladit. To se projevilo obzvlášť v posledních dvou uplynulých letech, kdy letní teploty stoupaly každodenně nad 40 °C. Nejpříznivější pro růst kaktusů a sukulentů jsou v tamních podmínkách jarní a podzimní měsíce a i zima, během které teploty neklesají v noci dlouhodobě pod 15 °C a denní teploty šplhají k ideálním 22–25°C. Přímořské klima jižního Španělska je totiž výrazně odlišné od klimatických podmínek panujících v centrálních oblastech Pyrenejského poloostrova.

Pro bližší seznámení se sortimentem rodu Echeveria pěstírny Cactus Serrano, doporučuji navštívit webovou stránku na následujícím odkazu. Věřím, že i pro vás bude pestrá škála pěstovaných rostlin příjemným překvapením, co vše lze nalézt v nabídce komerční pěstírny se zázemím majitele, který je nadšený a uznávaný znalec oboru.

Echeveria 'Arlequin'

 zpět
Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)volny(dot)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630