Říjen 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Kaktusy z netopených skleníků jsou už pomalu připravovány k úklidu na zimní stanoviště, ale sleduje se počasí (zkuste tento web, osvědčil se lépe, než počasí na SEZNAMU).
Takže kdo toho nemá ke stěhování mnoho, čeká až na poslední chvíli, tj. kdy ranní teploty klesají pod nulu a ani ve dne se příliš neoteplí. Prodlužování sezóny díky přitopení ve skleníku kytkám ohromně svědčí, dobrý je každý den, trny se krásně prodlužují, vybarvují se a sílí.

Kolekce rostlin Ariocarpus confusus s naší Pavlínou

Ariokarpusy ovšem v této době ještě kvetou, přes to letošní horké léto se mi zdá, že u mne A. confusus kvetou později, než obvykle. Tenhle obrázek s naší Pavlínou je z 6. října.

Řada spolků či firem začíná nabízet semena, doba výsevů se blíží. Opět se snažíme využívat síly měsíčku, vyséváme zhruba 14 dnů před úplňkem, kdy měsíc dorůstá. Dobré termíny k výsevu jsou okolo 19. prosince; 18. ledna; 17. února; 15. března a 15. dubna, zhruba 14 dnů před úplňkem. A kdo chce rady, jak dosíci při výsevu nejlepších výsledků, může hledat v naší pěstitelské rubrice, ale třeba i na výborném plzeňském diskuzním fóru.

Blíží se vánoce, snad hledáte hezký dárek, který byste si manželce nadělil – krásným a hodnotným dárkem by určitě byla kniha ASTROPHYTUM – další informace naleznete zde. K dispozici je ještě i kniha Rudy Gryma – Lophophora, a také krásná práce Grzegorze Matuszewského „Thelocactus“.

Mammillaria hernandezii

Abychom ukázali také nějaký ten kvítek - v pozdním podzimu začínají kvést i drobné mamilárky. Oko pěstitele svou červenou barvou upoutá Mammillaria hernandezii.

Půvabný je i kvítek na drobné rostlince Mammillaria sanchez-mejoradae. Pokoušeli jsme se na ten kopeček, kde ona roste, dostat. Je ale za pevným plotem, šéf nebyl zrovna na ranči a zaměstnanec nás tam nepustil. Škoda, že jsem tam nebyl, ale na druhé straně – je dobře, že ta nevelká populace je před nezvanými návštěvníky chráněna.

Mammillaria sanchez-mejoradae

Za redakci novin přeji všem návštěvníkům našeho webu bezproblémové zimování svých kytiček, klidné brouzdání po webech se sukulentní tématikou. Nemáme mnoho informací o tom, jak se náš web lidem líbí, ale fakt, že jsme na počítadle zaznamenali už jeden a čtvrt milionu přístupů, nás těší.

Za měsíc zase na shledanou  – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630