Miloslav Zubr – 85 let

Dne 19. prosince se dožívá osmdesáti pěti let výtečný vyškovský kaktusář Miloslav Zubr. Bohužel se tohoto výročí dožívá bez své sbírky, protože zdraví mu nedovolilo, aby se o ni dále staral, opečovával ji a chlubil se jí před ostatními trnomily.

Svého času měl skvělou sbírku koryfant, byl u zrodu Spolku pěstitelů koryfant a vydával na kolenou časopis zvaný Zpravodaj PK. To bylo někdy kolem roku 1988. Pak se dopracoval k nádherné sbírce fraileí. Jeho minizahrádka mezi činžáky se skleníkem a třemi pařeništi byla plná mnoha nádherných překvapení. K tomu ale ještě patřila odloučená zahrada, které říkal Kolchoz. Tam měl užitkovou zahradu, králíky a i tam měly místo kaktusy.

Když se do nedalekých Topolan nastěhoval Quido Kuchařík, obdivoval Miloše, jak má zamalovaný skleník. Skla nebyla zalíčena, ale zamalována tapetovým válečkem. Tenkrát mně řekl:“ Musím si ten váleček půjčit, ale asi i s Mirkovýma rukama.“

Miloš, Mirek. Říkali mu tak i tak. Sám přiznal, že mu tak říkala i žena. Když se jim narodil syn a dostal jméno po tátovi, volala na každého jinak.

Na první setkání kaktusářů v Pobeskydí jsem jej vezl i s koncertní pilou. Bylo to na Palkovických hůrkách a dodnes mě to zůstává v paměti jako ten nejlepší ročník. Zubr si večer chtěl zahrát s místní kapelou, ti se na něj dívali s despektem. Pak ze soucitu asi slíbili a nestačili se divit. Mirek to rozjel ve velkém stylu. O přestávce zkoušeli jednotliví muzikanti zahrát na jeho pilu, ale ani si nevrzli. Stoupl v ceně. Noc byla dlouhá, dokonce tam oženili Jardu Šnicra.

Hned druhý ročník, na stejném místě. Žena Mirkovi přibalila vnučku, aby dávala pozor na dědu. Ten vyhrával u táboráku na pilu s harmonikářem. Pak jsme dlouho seděli v baru a vnučka nám chodila pro pivo. Když jsme se vraceli druhý den domů, vnučka prohodí: „Dědo, to kdyby věděla babička.“

Vždycky jsem u něj obdivoval veselou mysl a skvělou náladu. Optimismus z něj jen sršel. Na podzim byl delší dobu v nemocnici a jen jej pustili, už mně volal, že potřebuje víno.

Dvakrát týdně mu zdravotní sestra dochází ošetřovat nohy, při poslední návštěvě mu řekla, že příště přijdou dvě a on na ni: „Ale sestři, co já budu s dvěma holkama dělat?“

Tak Mirku – Miloši, zdraví, zdraví, kousek štěstí,
ať se ještě sejdeme u kaktusů, byť v cizím skleníku.
A pozor na holky!

zpět

Text a foto
Vláďa Basovník
bavl(zavinac)centrum.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630