Září 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Září – tak se to dá říci o ariácích v tuto podzimní dobu. Září totiž svými květy, už nic moc ve sbírce nekvete, ale druhy rodu Ariocarpus kvetou jako o závod, a tuhle vlastnost si přenášejí ještě i do října.

Ariocarpus confusus PP 420

Na obrázku vidíme A. confusus PP 420, nádherná rostlina s původem poblíž Aramberri. Protože jméno „confusus“ můžeme přeložit jako „zmatený“, pusťme si několik dalších obrázků z přírodu, které tu zmatenost dokládají.

Ariocarpus confusus PP 420, Aramberri

Tady vidíme rostlinu na lokalitě, s květy podobnými té, kterou jsem fotil v kultuře (semenáč naroubovaný na špalíčku Myrtillocactus). Všechno bylo vyfoceno v roce 2004.

Ariocarpus confusus, Aramberri

Ještě jedna fotka se sytou barvou květu, ale už s tuberkulemi, připomínajícími spíše A. trigonus.

Ariocarpus confusus, Aramberri

Zřídka lze na svahu najít i rostliny s růžovými květy.

Ariocarpus confusus, Aramberri

A aby zmatenost byla dokonalá, pak sem tam najdeme i kytky s květy čistě bílými

Zamykání sezóny proběhlo opět ve znamení krásného počasí, pátečního popovídání v restauraci Palma, sobotní burzy, kterou navštívilo opět o několik desítek lidí víc, než loni, a přes počáteční starosti s technikou i povedeným přednáškovým blokem. Také večerní přátelské posezení bylo fajn, jen jsme se málem do hospůdky všichni nevešli.

A jedna perlička? Jeden ze zahraničních účastníků (tuším z Rumunska) za souhlasu dalších okolo stolu podotknul, že co se nekoupí v Chrudimi, to se nenajde ani v přírodě.

Ariocarpus scapharostrus

Zpět ke kaktusům. Jako poslední mi ve sbírce kvetou A. scapharostus, co se týče celé skupiny. I ve sbírce jsou to drobné rostlinky, ale ve slunné dny babího léta dělají parádu.

Ariocarpus retusus var. scapharostroides PP 232, Villa Juares

A když se podíváme na postavení bradavek A. scapharostrus, pak snadno pochopíme, proč skupina Ariocarpus retusus (zejména z území státu SLP) dostala další jméno – scapharostroides, tj. „scapharostru podobný“. Na obrázku je rostlina z blízkosti Villa Juarez, typová lokalita této variety. Musím dodat, že na lokalitu mne před mnoha lety dovedl znalec bezesporu světového formátu – Jarda Šnicer. A za to, i za další krásná místa v Mexiku jsem mu vděčný.

Kačenka

A protože, vážení, dost rychle stárnu, životní hodnoty se poznenáhlu mění. Tak jak jsem byl do kaktusů blázen, na první místo se dere jiný zájem, dobré jídlo a pití. A protože mi moje Lída rozumí, připravila o víkendu takovouhle lahůdku. No řekněte – není „dietní chybička“ lákavější, než cesta ve vedru do strmé stráně na kopec za kvetoucími ariáčky?

Přátelé, přejme svým kytičkám poslední letošní sluníčka, na úklid je ještě čas…

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630