Prázdniny 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Do půlky srpna byly prázdniny teplejší, než by si i školáci přáli. Horko, sucho, teploty atakující čtyřicítky. Kaktusy ve stolových sklenících byly vystaveny tomuto počasí bez stínění, některé reagovaly nelibě, pár stenokaktusů si ožahlo žebra. 17. srpna začalo pršet, nechal jsem napršet do plechových mís aspoň dva cm vody, zanedlouho se ukáže, kterým se do dalšího růstu nechce.

Coryphantha palmeri PP 1225, Ciudad Maiz, San Luis Potosí

O prázdninách kvete dost koryfant. Dělá mi radost, když kvetou kytky, jejichž předky jsem sám v přírodě viděl. A tak se podíváme na dva obrázky, nad kterými jsem se před lety skláněl pro plůdek. První je Coryphantha palmeri PP 1225, tu jsem viděl u městečka Ciudad Maiz, v San Luis Potosí. Tehdy jsem zažil trochu nepříjemný okamžik. Na prašné cestě mezi ploty se mi do cesty postavil velký, černý pes. Ohrnul pysky a temně vrčel, asi se často nepotkává s bledou tváří. Vyhrál, ustoupil jsem já, a místo zbaběle obešel postranními uličkami.

Coryphantha difficilis PP 1212, Generel Cepeda, Coah.

Je krásné místo poblíž městečka General Cepeda v Coahuila, kde se zastavuje každá výprava, která má cestu kolem. Najde se snadno, cestu křižují dráty vysokého napětí. A roste tam řada druhů, včetně této výrazné a zajímavé koryfanty. Ta druhová rozmanitost, která provází mnoho míst v Mexiku, je důvodem, proč necestuji po lokalitách Jižní Ameriky. Tam se tak na druhy bohaté lokality jako v Mexiku prostě nenajdou.

Coryphantha radians PM 248

Další je Coryphantha radians PM 248, nález přítele Pavla Malíka. Ten na kaktusy v množství dalších činností nyní trochu zapomíná, ale má to marné, dříve či později k nim zase cestu najde. Obzvláště když několikrát to krásné Mexiko navštívil. A když už jsme u toho Mexika – tak bezpečnou zemi s přátelskými lidmi, s možností krásného kempování ve volné přírodě – jak to kontrastuje se zprávami o bojích drogových karterů! Ale za celých 25 let, co tam různě pobíhám, jsem se nesetkal s nějakou dramatickou situací.

Coryphantha retusa

Kvetla i Coryphantha retusa, která se vyskytuje na velikém areálu. Nemám u ní lokalitu, ale to neznamená, že si nezaslouží do novin zařadit. Roste v jižní části Mexika, zejména ve státu Oaxaca, tam na jih jsem já nikdy nedojel.

Copiapoa montana

Hezky kvetl i zástupce čilských kaktusů. Je to miniaturní kytička snadno zaměnitelná s Copiapoa humilis, ta má ale hustší otrnění. Tohle je její příbuzná, vedená však samostatně – Copiapoa montana. Nelze si nevšimnout temné, jako by kožené epidermis, něžných květů i smolně černých trnů.

Studijní číslo s akronymem JV patří Jirkovi Valouškovi ze Šumperka. Od něj jsem si přivezl pár rostlin, na které se dívám se zalíbením. Podívejte se na tyto dvě formy druhu Thelocactus bicolor.

Thelocactus bicolor JV 31, La Tasajara, Zac.

T. bicolor je velmi zajímavá skupina rostlin, obývá velký areál, a jednotlivé nalezištní formy jsou často vzájemně dost odlišné.

Thelocactus bicolor JV 52, Emiliano Zapata, Coah.

Dalším telokaktusem z téže skupiny je Thelocactus flavidissimus PP 03, Marathon, Tx. Vzpomínám, že jsem si přivezl semínka před 25 lety. Tehdy u silnice z Marathonu do Big Bendu bylo odpočívadlo, na něm přes plot jakési kovové štafle, aby si cestující mohli za plot odskočit. Dnes po štaflích není ani památky, zato tam stojí 3 metrový plot. Ale stále tam ve stráni rostou náramně zajímavé rostlinky, například droboučká Coryphantha hesteri, chlupatý Echinocereus neocapillus, miniaturní Echinocereus davisii, i placatý Ariocarpus fissuratus.

Thelocactus flavidissimus PP 03, Marathon, Tx.

Právě mi přišla nová kniha Mrazuvzdorné kaktusy II, doplněné a přepracované vydání. Recenzi si jistě najdete na jiném místě. Tak jen věta: ta knížka je prostě fantastická. Myslím, že otevře inspirativní obzory pro mnoho pěstitelů, nejen pro ty, co chtějí ušetřit náklady na vytápění. Množství skvělých obrázků, mnoho velmi užitečných pěstitelských rad! Můžete si ji už u nás objednat. Byl jí přidělen katalogový kód Z 27, stojí 349 Kč (plus poštovné). A spěchejte, knížka, která vyšla před dvanácti lety, byla rozebraná než bys řekl švec.

Volají mi nebo píší lidé s kaktusy začínající. Když můžu, odpovím, ale často je to obsahově obtížné. Tak jen upozorním na vychytávku, které si na stránce našich novin možná někdo nevšiml. Vlevo na stránce, nad sloupcem Archiv starších čísel, je filtr, pomocí něhož si lze vybrat v novinách nejrůznější témata. Můžete vybrat třeba obsáhlou rubriku „pěstování“ – viz www.cact.cz/noviny/rubrika-05.htm, Často se tam objeví zajímavé rady, postřehy…

Blíží se zamykání sezóny, které proběhne jako tradičně a vždy – poslední sobotu v září. Tentokrát to vychází na 26. 9. 2015. Bližší informace lze vyhledat na našem webu. Uvidíme se.

Přeji všem krásný podzim, zachovejte nám přízeň, a za to díky předem.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630