Drobničky z USA 2015

Jen letmo se dotknu naší červnové cesty do USA. Mimo jiná krásná místa jsme se byli podívat i do White Sands v Novém Mexiku. Je to paráda – obrovské území plné zvlněných dun bělostného jemného písku. Zájemce o více informací se dozví více na http://kofolonizace.cz/white-sands--bila-kralovna-11132.

White Sands, Nové Mexiko

Co se nedočtete? Tvrdí se, že když se chcete na tohle místo zase někdy vrátit, musíte vyfotit svůj vlastní stín na bílém písku. Ten, kdo se tam ale dostane v poledne – má smůlu.

White Sands - stín

Zastavili jsme se také u Stevena Bracka (firma Mesa Garden v Belenu). Se Stevenem jsme byli na mé první mexické cestě, před pětadvaceti lety. Na tu svou první cestu nikdy nezapomenu, Steven nám tehdy ukázal všechny vzácné lokality rodu Ariocarpus, včetně úplně nového nálezu, čerstvé novinky, A. hintonii. Také z úcty k němu, všechny své nálezy i svá krásná místa v Mexiku před nikým netajím. Sdílená radost je totiž radostí dvojnásobnou.

Steven Brack a Pavel Pavlíček

Na skok jsme se zastavili i v Texasu, v národním parku Big Bend. Samozřejmě, nemohli jsme se tu nepodívat na slavný „veletok“, americký břeh Grand River a mexický břeh Rio Grande. Tady však je vody jako letos v létě na Sázavě, na druhou stranu, do Mexika, lze přejít skoro suchou nohou.

Vyfotil jsem tu své kamarády, zleva Vaška Jakubce, Sváťu Matějku,
Vláďu Basovníka a Zdendu Urbana.

 zpět
Text Pavel Pavlíček
Foto Pavel Pavlíček a Václav Jakubec

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630