Duben 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Azalka u Pavlíčků

Konec dubna, to už příroda hýří barvami – nejen ve sklenících. Podívejte se, jak hezky u Pavlíčků vykvetla azalka. Snad tu krásu moc nepokazila děvčata v pozadí (ty mi zase dají co proto!).

Echinocereus inermis × E. baileyi

Minule jsme tuto rubriku zahájili jedním kříženečkem, učiníme tak i nyní. Na obrázku je hybrid mezi Echinocereus inermis a E. baileyi. Je to neskutečně zajímavá kytka, na které v těle najdete oba rodiče, avšak květ má zcela nevšední barvu, namíchanou z masově červené z inermis a z růžové z baileyi. Květy jsou nádherné, kytka si zaslouží rozšíření. Však už jich je mezi kaktusáři mnoho.

Stenocactus multicostatus PP 819, Cuesta La Muralla

Velmi oblíbené je pěstování rostlin rodu Stenocactus, mezi lidmi je obzvláště hledaný S. multicostatus. V překladu „mnohožeberný“ - proč dostal tohle jméno, jistě není třeba vysvětlovat. Tohle je obvyklá, bělokvětá forma, ale v přírodě rostou na řadě míst i s květy červenými, jmenujme třeba formu, která roste poblíž vesničky Cuesta La Muralla (PP 819).

Stenocactus erectocentrus CH 464

Podívejme se ještě na další Stenocactus, tento krasavec pochází ze sběru přítele Jardy Chvastka, skvělého cestovatele. Tolikrát jsme spolu mluvili o tom, že spolu vycestujeme někam za velkou louži, nějak se to nedařilo, a už se to asi nepodaří. Myslím, že je to velká škoda, alespoň pro mne.

Echinocereus coccineus SB 298, New Mexico

Konec dubna je zároveň ve znamení příprav na začátek května. A tedy na chrudimskou miniakci – otevírání skleníků. Akce tentokrát, po tradičním zahájení u kašny na středověkém náměstí pokračovala písničkou Marušky a velmi zajímavou přednáškou ing. Bořka Prokeše na téma Madagaskar podle abecedy. Odpoledne pak na zahrádce u Pavlíčků. Sluníčko navzdory předpovědi svítilo a echinocereusy měly svátek. Tenhle E. coccineus SB 298 z Nového Mexika byl jedním z těch nejokukovanějších.

Mammillaria luethyi

Na závěr dvě mamilárky, které by neměly chybět v žádné sbírce „mexikánů“. Mammillaria luethyi už dávno není novinkou, a je už snad více rozšířená, než starší a stejně krásná M. saboae var. haudeana.

Mammillaria saboae var. haudeana

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630