Únor 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Únor, předzvěst lepších časů, tedy aspoň pro naše kytičky. Zimujeme-li na světle, kaktusy jsou už ve formě a dychtivě čekají na první zálivku. Můžeme jim trochu vláhy poskytnout, porosit, ale první zálivku raději až v druhé polovině dubna. Ti, co zimují ve sklepě, zůstávají v klidu, stejně jako jejich kytky. Kytky si v klidu pospávají, netrpěliví jsou jen jejich majitelé. Sbírku na světlo vynášejí až v dubnu, a s první zálivkou počkají v klidu třeba do poloviny května, až budou kaktusy zcela probuzeny. Nutno stínit, na to pozor!

Mammillaria longiflora PP 1470, Paso de Coneto.

Protože moje sbírka zůstává přes zimu na místě, vše je urychlené, kytky jsou plné poupat a první už začínají kvést. Jako úplně první začala kvést Mammillaria longiflora PP 1470, Paso de Coneto. Semínka jsem sbíral na lokalitě Mammillaria theresae, kde oba druhy rostou vedle sebe, zároveň s fantasticky krásným Stenocactus zacatecasensis (?).

Čas od času si někde koupím kytičky se svým studijním číslem. Stává se totiž, že mi semena děvčata ve firmě rozprodají dříve, než si stačím vzorek pro sebe vysít. Tak jsem si koupil v brněnském zahradnictví Čtyřlístek krásné rostliny Stenocactus erectocentrus PP 1366, El Potosí, NL.

Stenocactus erectocentrus PP 1366, El Potosí, NL

Steňáci od El Potosí sice vynikají dlouhými papírovitými žlutými trny, tyhle tak dlouhé nejsou, ale uvidíme, co udělají přes sezónu v mých podmínkách. Nakonec – i na El Potosí lze najít kytky s krátkými… Na této webové adrese můžeš najít řadu užitečných informací o rostlinách, polních číslech, i o jejich nositelích.

Také turbinikarpusy se v únoru už ukazují v celé své kráse. Tenhle je ze sběrů Míly Zachara (MZ 500). Vykvétá na jaře mezi prvními, kvetení se ale opakuje i v průběhu sezóny. Rád si jej zblízka prohlížím, však i ty můžeš obdivovat tu nádhernou symetrii rozložení trníků v areole.

Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500

Přichází jaro, připravujeme výsevy. Mnoho z nás už má vyseto. Bude třeba něco vzácnějšího naroubovat. Na webu jsem našel zajímavou metodu roubování – v tomto případě to je roubování zimovzdorných druhů na opuncie.

Roubování – zajímavá metoda:
https://www.youtube.com/watch?v=-glXJrswWtw
Podobná metoda – roubování na Pereskiopsis:

https://www.youtube.com/watch?v=HPe6qCEG3mc

Určitě by tato metoda posloužila i pro roubování na řízky myrtilokaktusů nebo jusbertů – nevyzkouší to někdo? Jak se budou chovat řezné rány na roubech nebo podnožích v prostředí mikroklima uzavřeném folií? A taky pozor na sluníčko, to by se kytka rychle uvařila!

Užívejte si začátek jara a ať se daří – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630