Expedice Oaxaca, listopad - 2 volná místa
POJEDEME SPOLU?

Naše cesta Mexikem nás tentokrát zavede do států Puebla a Oaxaca. V průběhu 26 dnů postupně Cortésovým průsmykem překonáme vulkanické pohoří Izta-Popo v NP Sierra Nevada a seznámíme se s přírodou regionu Mixteca v pohoří Sierra Mixteca. Vstoupíme do centra biosférické rezervace Tehuacán-Cuicatlán, které procestujeme a ponoříme se do hloubky kaňonů regionu Caňadas. Budeme objevovat horské mlžné lesy distriktu Sierra Juárez s jeho kaktusovou i epifytní vegetací. Projedeme distriktem Mixe v regionu Sierra Norte a na Tehuantepecké šíji prozkoumáme vápencový xerofytní matorral i tropický opadavý les, projedeme pobřežním regionem Tichého oceánu a v distriktu Juquila se budeme věnovat epifytní vegetaci pohoří Sierra del Sur.

Po překonání údolí Valles Centrales si prohlédneme hlavní město státu Oaxaca s jeho historickými památkami a cestou na sever prozkoumáme kaňon Tomellin a kaňon Río Sabino. Přes město Tehuacán, archeologickou lokalitu San Juan Raya a hlavní město státu Puebla, naši cestu ukončíme v Cd. Mexico.

Obr. 1 – Nejvyšší kopec vulkanického pásu Sierra Transversal a Mexika,
sopka Citlaltépetl (Pico Orizaba), viděno z kopců u Tehuacán

Obr. 2 - Mammillaria solisioides od Huajuapan de Leon

Obr. 3 – Mammillaria casoi ze Sierra Mixteca, municipio Teposcolula

Obr. 4 - Kvetoucí porosty Ferocactus recurvus z kopců
od Tamazulapan del Progresso

Na cestě se budeme věnovat především kaktusům, ale i ostatní sukulentní a epifytní vegetaci. Uvidíme kvetoucí mamilárie, jako např. M. solisioides, hernandezii, pectinifera, huitzilopochtli, dixanthocentron a řadu dalších. Kvetoucí Ferocactus recurvus, Coryphanta, Agave potatorum aj. Projdeme rostlinná společenstva Cephalocereus columna trajaniNeobuxbaumia tetetzo, Escontria chiotilla s Pachycereus weberii, Beaucarnea ssp., Dasylirion ssp., Yucca periculosa, Prosopis laevigata aj.

Obr. 5 - Tropický opadavý les v Sierra Mixteca, municipio Teposcolula

Obr. 6 - Tillandsia carlos-hankii z horských mlžných lesů u Calpulálpam de Méndez,
Sierra Juárez

Obr. 7 - Mammillaria dixanthocentron z okolí obcí Valerio Trujano a Tomellín,
municipio Cuicatlán

Obr. 8 - Rostlinné společenstvo Mitrocereus fulviceps s Agave potatorum
v údolí Tehuacán-Cuicatlán od Valerio Trujano

Na Tehuantepecké šíji uvidíme kromě jiného Melocactus ruestii i Mammillaria albilanata a prozkoumáme jejich rostlinná společenstva. Na cestě uvidíme kvetoucí tilandsie i orchideje řady druhů. Navštívíme archeologické i historické památky hlavních měst obou států a vše ostatní, co se vejde do našich šestadvaceti dnů.

Na cestě strávíme 26 dnů. Předpokládaný datum odletu 4. listopadu a datum příletu 30. listopadu. Spát budeme každý den na jiném místě, převážně ve vlastních stanech. Sedm nocí (zpravidla každý čtvrtý den) budeme spát v hotelu s tekoucí teplou vodou. Budeme se pohybovat v terénu, což vyžaduje pevnou turistickou obuv. Cesta je vhodná i pro seniory, i pro skromnější dámy.

Za cenu 49 000 Kč dostanete:
- letenku
- dopravu automobilem po Mexiku a veškeré poplatky s tím spojené
- čtyři masité večeře na ohni
- průvodce
- jazykovou pomoc
- organizaci průběhu cesty a předodjezdovou schůzku účastníků.

zpět

Veškeré dotazy rád zodpovím na mailu:
karelpavlicek(zav)seznam.cz
nebo na telefonu: 603 479 679

Těším se na společnou cestu
Karel Pavlíček

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630