Soukromá historie hledání jedné krásky - díl 1.

Jak už to někdy bývá, věci a události se opakují. Prolínají. Doplňují. Ví Bůh, je-li náhodou, že když dnes píši tento úvodník, dnes, kdy jsem sám potkal osudovou lásku, nejsou ona slova v nadpisu právě oním prolínáním dvou (jen zdánlivě) nesouvisejících dějů.

Jsou ženy, které nemohou nezaujmout. Mnoho z vás čtenářů ví, o čem mluvím. Audrey Hepburn, Marie Rottrová, či mladičká Zaz. Jsou fascinující, i když krása není v jejich případě tím hlavním, co tak přitahuje. Mají kouzlo, zatraceně silné kouzlo…, co z nich činí ženy hodné cyklického opakování Trojské války, byť o to možná nestojí. Dnes mám svou Helenu a píše se mi snadno. O tom, že hledání je někdy dlouhé a obtížné, vám budu vyprávět prostřednictvím jiného příběhu. Příběhu soukromého hledání jedné subtilní baletky jménem Mammillaria luethyi.

Celé to začalo u prvního listování knihou C. Backeberga, kde jsem jí zahlédnul poprvé. Mladý a nezkušený, hltal jsem cokoliv, a nevěděl pranic o kráse dospělých žen.

Oči kluka proměnila nenávratně puberta, a já ji spatřil podruhé v knize Helia Bravo. Ta kráska byla už podruhé provdaná a měla jméno Normanbokea. Ten sňatek se ale nepovedl. Vdala se jako Sofia Loren pod cizím pasem…, na svatbě vůbec nebyla. Byl to podvod. Krásy jí to ale neubralo.

Helia Bravo-Hollis, Hernando Sánchez-Mejorada: Las Cactaceas de Mexico,
volumen II, UNIVERSIDAD NACIONAL AUTÓNOMA DE MÉXICO, 1991

Léta běžela. K nám vtrhla revoluce. V návalu událostí jsem na tu krásku, jejíž skutečné kouzlo mi stále ještě unikalo, málem zapomněl. A jsme znovu před Trójou, či v jiném podobném příběhu. Pak se na scéně vynořil on, Jonas Luethy, ten lovec talentů…, to on pro nás nově objevil tu tanečnici z „Červených střevíčků“.

Uloupit jí, získat jí alespoň na chvíli, jen pro sebe…, bylo snem mnohých z nás. Začala dlouhá a vyčerpávající bitva o krásnou Helenu. Boj trvající dlouhých 11 let. A o něm vám budu, nyní už společně s druhy, vyprávět. Problémem bylo, že o Helenu nebojoval žádný řecký hrdina, ale otrok Django

  Pokračování příští měsic…  

O Mammillaria luethyi také viz

zpět

Text a fotografie:
Jaroslav Šnicer

E-mail: cult.tricka@seznam.cz
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630