Četnické humoresky z Rio Grande do Sul (1)

Rio Grande do Sul – nejjižnější stát brazilské federace (República Federativa do Brasil). Rio Grande do Sul – o něco více obyvatel než Česká republika, ale rozlohou třiapůlkrát větší než Česká republika. Rio Grande do Sul – největší rozšíření notokaktusů v přírodě – lze se potom divit, že se zájem pěstitele notokaktusů soustředí právě na tuto zemi (s občasným odskočením do Uruguaye, kde rovněž roste řada notokaktusů)? Při cestách za kaktusy zažívají cestovatelé nejrůznější příhody kaktusářské i nekaktusářské. Ani já nejsem výjimkou, zážitků jsem si z cest odvezl hodně. Přece jenom země Jižní Ameriky jsou značně odlišné od Evropy nejenom svou flórou a faunou, ale také způsobem života lidí.

Běžná kontrola u Lavras do Sul

Jako všude na silnicích se můžete setkat s policií, v Rio Grande do Sul dokonce dvojí – místní a federální. Ta federální odpočívá ve svých stanovištích kolem hlavních cest – slovo „odpočívá“ používám zcela záměrně, tak mi to připadlo při cestách, protože jsem při průjezdu kolem těchto stanovišť neviděl žádné známky jejich aktivity. A tak daleko aktivnější je místní policie (Brigada militar). I já jsem měl možnost se s touto policií setkat, obvykle se jednalo o běžné silniční kontroly, začínající prohlídkou dokumentů a končící pokynem k odjezdu. Ale několikrát jsem zažil situace značně odlišné – a právě o nich bych chtěl něco napsat.

Humoreska první – okolí Santana do Livramento

Ten den jsme se vypravili na stanoviště, které dle některých specialistů na rod Notocactus má být lokalitou typu Ritterem popsaným Notocactus spinibarbis. Už předem podotýkám, že podle mého názoru není Notocactus spinibarbis nic jiného než forma variabilního Notocactus rauschii. Stanoviště je asi 15 kilometrů severně od Santana do Livramento. Dojeli jsme na místo, zaparkovali vedle silnice a vydali se na stanoviště, vzdálené asi dvě stě metrů.

Notocactus rauschii STU 230

Kromě Notocactus rauschii zde roste ještě Notocactus orthacanthus – některé kusy jsou opravdu veliké – dále ještě Notocactus mammulosus a ottonis a Frailea perumbilicata.

Notocactus orthacanthus STU 200

Procházeli jsme stanoviště, prohlíželi rostliny, fotografovali je. Po nějaké době jsme zjistili, že u našeho auta stojí policejní auto a tři policisté. Rozhodli jsme se hrát mrtvé brouky a pokračovali jsme v činnosti a čekali, jestli policie neodjede. Po čase bylo zřejmé, že neodjede, a tak jsme se vypravili k autu. Jako obvykle se začalo prohlídkou dokumentů. Za chvíli nám zazvonil telefon – volala pracovnice autopůjčovny s dotazem, co se děje. Policie ověřovala, jak je to s autem, jestli je opravdu naše. Tím ale její aktivita nekončila. Následovala nesmírně podrobná prohlídka auta a našich zavazadel. Byli jsme naštěstí jen nalehko, hlavní naše zavazadla zůstala v hotelu. Všechno bylo důkladně prozkoumáno, dokonce i v mých poznámkách si jeden policista velmi dlouho listoval. Asi se učil česky. Kolega bral nějaká semena a policie je našla. Už jsem se viděl v českých novinách s titulky o zadržení pašeráků semen kaktusů, ale dopadlo to jinak.

Následovala debata (naštěstí jeden z policistů znal poněkud anglicky), jestli víme, že se semena nesmí brát. Kolega byl pohotový a odpověděl, že četl na internetu, že se mohou brát. Policista značně znejistěl, takže to nechal být. Mne nakonec napadla jedna myšlenka, a zeptal jsem se: „Reserva? (rezervace)“. Byli jsme v ní, což jsme nevěděli. Když prolézáte plotem, tak tam nikde tabulky s označením „Reservace“ nenajdete. A tak setkání končilo napomenutím, že když chceme do rezervace, musíme si vyřídit povolení v Santana do Livramento. Poté jsme nastoupili do aut (každý do svého) a odjeli jsme. Jen mi bylo podezřelé, že policisté jedou stále za námi dokonce ještě i v Santana do Livramento. Užuž jsem měl obavy, jestli nejedou dělat prohlídku i do hotelu. Ale později odbočili, a tím naše setkání s nimi skončilo.

Humoreska druhá – Barra do Quaraí

Notocactus calvescens STU 15

Vypravili jsme se na stanoviště Notocactus (Wigginsia) calvescens, krásné rostliny, která postupně ztrácí trny a nakonec je zcela holá. Roste společně s Gymnocalycium uruguayense.

Velmi stará rostlina Gymnocalycium uruguayense STU 16

Gymnocalycium uruguayense STU 16, rostliny jsou zatažené v zemi

Stanoviště je součástí biogeografické formace espinal, která je charakterizována především stromy rodu Prosopis. Nachází se několik kilometrů před městečkem Barra do Quaraí, které se rozkládá v nejzápadnějším cípu Rio Grande do Sul. Stýkají se zde tři státy – Argentina, Brazílie a Uruguay. Cíp Brazílie je ohraničen řekami Rio Uruguai a Rio Quaraí (používám portugalský pravopis). Půda je písčitá (naplaveniny z řek), kaktusy v ní rostou obvykle téměř zapuštěny.

Biogeografická formace espinal se stromy rodu Prosopis

Prosopis affinis

Zajeli jsme bokem od silnice na vjezd na farmu, který byl evidentně nepoužívaný už hodně dlouho, a vypravili se hledat kaktusy. Dlouho se nám to nedařilo, stanoviště bylo značně zarostlé a vypadalo zcela jinak, než když jsem tam byl při předchozích návštěvách. Byl jsem hodně zvědavý, jestli vůbec něco najdeme, protože v literatuře proběhly zprávy, že stanoviště je zcela zničené a že kaktusy byly prodávány na trzích v Argentině. Po delší době se nám přece jenom podařilo najít tři rostliny, široké asi deset centimetrů. Rostly zde také opuncie.

Opuntia sp.

Byl jsem spokojen, že jsme alespoň něco našli, a vydali jsme se k autu. Při nastupování jsem si všiml, že asi padesát metrů za námi je u kraje silnice nějaké osobní auto. Mělo zřejmě důvod k zastávce, usoudil jsem. Nastoupili jsme a rozjeli se do Barra do Quaraí, kde jsme se chtěli naobědvat. Auto za námi se rozjelo také. Silnice byla zcela rovná a přehledná. Pár minut jsme jeli, když se v protisměru objevilo nákladní auto. Za ním se ukázalo policejní auto, které začalo náklaďák předjíždět, ale nazpět se nezařadilo a jelo stále proti nám. Auto za námi přidalo, a tak jsme se ocitli mezi těmito dvěma auty. Všechna tři auta zastavila, z policejního vyskákali policisté, ozbrojení pistolemi a samopaly, a museli jsme vystoupit. Z auta za námi vystoupili dva muži v civilu, zřejmě tajní. Následovala opět prohlídka dokumentů a auta, ale nakonec bylo vše v pořádku, policisté se s námi dokonce vyfotografovali (samopaly ale zůstaly v autě). Když jsme tuto situaci rozebírali s brazilskými známými, řekli nám, že zřejmě policie hledala drogy, které se pašují do Brazílie z Uruguaye.

Policie u Barra do Quaraí

Chuť na oběd nás nějak přešla, a tak jsme si v Barra do Quaraí dali jenom pití. Po občerstvení jsme se vraceli nazpět, když nás kousek za městem dojelo policejní auto (jiné) a museli jsme opět zastavit. Jestli jsme jim dobře rozuměli, jejich zájmy byly zcela nezvyklé – viděli, že můj kolega fotografuje ptáky, a tak chtěli, jestli jim můžeme dát nějaké obrázky pro jejich noviny.

pokračování příště…

zpět

Text a fotografie:
Ing. Stanislav Stuchlík
E-mail: stanislav(zavináč)stuchlik.net
http://www.cs-kaktusy.cz/notosekce/  

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630