Čerstvé zprávy ze sbírky Petra Trafiny z Čelákovic

Ariocarpus kotschoubeanus var. albiflorus (1)

Tak podzimní paráda ve sbírkách pokračuje a kvetou další krásky, Ariocarpus kotschoubeanus var. albiflorus. Jde o „maminku“ této mexické raritky, tedy sbírkovou plodící rostlinu. Sešlo se jich hned několik, tak bude semínek dostatek. Jen tato měla dnes celkem najednou otevřených 18 květů!

Ariocarpus kotschoubeanus var. albiflorus (2)

Myslím, že tato další nádhera nepotřebuje žádný komentář. Ale přeci jen. Někdy mám dojem, že dýchnu a ta křehká krása květů se poláme. Jsou opravdu bíle jemné a kraje okvětních lístků křehoučké. Letos kvetou báječně. Na obrázku je minimálně 30 let stará pravokořenná rostlina, a to už žádá trochu umění ji udržet. Průměr rostliny asi 25 cm a kvete poměrně velkými květy hned v několika vlnách.

Ariocarpus retusus

Mám rád rostlinky, které lze snadno přehlédnout, pokud nekvetou, ale rozhodně jsou nepřehlédnutelné v květu. Mezi ně patří určitě Turbinicarpus valdezianus (dříve také Pelecyphora valdeziana), miniaturka, mající na minerálním substrátu skvělé maskovací schopnosti. Když už si jí všimnete, přemýšlíte „Je to kus vápence nebo ne? Ještě to žije, nebo už je v nebi?“ Správný habitus je totiž, pokud zůstane opravdovou miniaturkou, po celý svůj život.

Turbinicarpus valdezianus

Ani v domovině tomu není jinak a opravdu velmi špatně se hledá, pokud nekvete. Rostlinky na snímku jsou pravokořenné a stáří přes deset let. Opravdová krása ale nastane, když je máte osázené v malé mističce a ta rozkvete krásným purpurovým květem. Někdy barevně plnějším, u některých rostlin s více výrazným proužkem. Každopádně těchto krásek stále není ve sbírkách nadbytek, a stojí za to si na ně kousíček místa vyšetřit.

Podzim se nám pomalu hlásí, hlavní sezona končí ale ještě se pár krásných květů rozhodně najde. V tomto období se obvykle stránky a diskuzní fóra hemží „ariáky“, protože to je jejich hlavní sezóna. Rád se zastavím nad krásou květů, které jsou mnohdy opomíjeny, protože zrovna nejsou v té správné módě. Jedním takovým pozdním podzimním klenotem může být i Notocactus horstii.

Notocactus horstii

Když je správně pěstován, dokáže potěšit krásou květů, které vynikají zvláštním tónem odstínů. Odborníci mají určitě rozděleno mnoho variet i forem ke každé barvě, ale to není podstatné. Tato rostlinka nás obdaří paletou od tmavě purpurové (purpureus či purpureiflorus) přes téměř zářivě fialovou, pokračujíc do oranžové (mueglianus), z ní pak do cihlové (horstii) a končíc u téměř žluté. To je paleta! A to jsme u jedné rostliny, u jediného druhu. Rostlina na fotografii pochází původem z jedné velmi staré a významné sbírky českého notofila, pana Zdeňka Vrabce. Stáří rostliny je více jak 40 let a pravidelně na podzim rozkvétá množstvím krásných květů. Ozdobou jsou i svým jantarovým otrněním. Svou nenáročností jsou vhodné do každé sbírky, zastupující kaktusovou floru Jižní Ameriky.
 

zpět

Text a foto ve své sbírce
Ing. Petr Trafina
KK Čelákovice
e-mail: trafina(zav)centrum.cz   

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630