Glosy ze Zamykání sezóny 2014

Tak jsme zase o rok starší. V pátek 26. 9. odpoledne se do kavárny v Radoušově uličce sjeli všechny výkonné orgány (výbor SČSPKS, VR a RR časopisu Kaktusy) aby tradičně projednaly věci příští. Účast orgánů byla mimořádně velká, chyběli jen Zdeněk Franc a Miroslav Halfar. Ale o tom se podrobně dočtěte v časopise.

Burza na Zamykání sezóny 2014 (1)

Burza na Zamykání sezóny 2014 (2)

Zdravé jádro se v drtivé většině sešlo večer u piva v herně poblíž firmy Chrudimský kaktusář. Tam se vždy probere mraky věcí, a kdo podobné sleziny podceňuje, má prostě smůlu. Sobotní burza na tradičním místě z hlediska prodejců praskala ve švech a z hlediska počtu návštěvníků nebyla sice rekordní, ale opět odpovídající již věhlasné tradici.

Burza na Zamykání sezóny 2014 (3)

Burza na Zamykání sezóny 2014 (4)

Novinkou na burze byl stánek SČSPKS. KK Chrudim věnoval Společnosti dva stoly, na nichž se objevil velký poutač s logem Společnosti, hromady starších čísel časopisu Kaktusy a desítky kusů zbylých dílů ze 7 různých ročníků Atlasu kaktusů.

Stánek SČSPKS na Zamykání sezóny 2014

To vše si návštěvníci rozebrali, a to úplně opravdu zdarma. Ale hlavní náplní stánku bylo to, že jeho obsluha (Jana Michálková, Zdeněk Červinka, František Cigánek a jeho manželka Eva) nabízela ve volném prodeji za plnou cenu předplatného dva poslední ročníky Atlasu kaktusů (2012 a 2013) a zároveň přijímala předplatné pro ročník 2014, který vyjde koncem listopadu.

Stánek SČSPKS - Jan Gratias (KPSK Roudnice n. L.), Eva Cigánková (SPKS Hodonín)
a Jana Michálková (KKaPS Piešťany)

Během tří hodin provozu stánku jsme získali 19 dalších předplatitelů Atlasu kaktusů 2014 a prodali 16 kusů starších ročníků. Po úklidu stánku tak bylo jasno – akci zopakujeme znovu na burze 26. září 2015.

Miroslav Luňák (KK Trenčín) a Zdeněk Červinka (KK Čelákovice)
na burze při Zamykání sezóny 2014

Odpoledne v kině od 14:30 probíhal seriál přednášek, kterému předcházel tradiční ceremoniál – tentokrát předání ceny Zlatý Alberto 2014, kterou dostal Ing. Zdeněk Červinka z KK Čelákovice.

Cena Zlatý Alberto 2014

Předávání ceny Zlatý Alberto a přednášky probíhaly v sále kina Svět v Chrudimi

Maruška Špačková z Turnova

Ing. Jaroslav Vích, předseda výboru SČSPKS

Ing. Jaroslav Vích předává Zlatého Alberta ing. Zdeňku Červinkovi

Zlatý Alberto 2014 - ing. Zdeněk Červinka

K osobě již patnáctého. Z. A. mi dovolte pár poznámek: Doma na polici knihovny mám krabičku s nápisem „Nejmilejší přátelé společné záliby.“ Krabičku průběžně doplňuji už od roku 1982 a Zdeněk Červinka v ní „bydlí“ jako jeden z prvních. Narodil se 19. 8. 1947 v Čelákovicích, vystudoval SZTŠ v Brandýse nad Labem a po ní agronomickou fakultu VŠZ v Praze. Tam obhájil diplomovou práci na katedře zahradnictví a do počátku 90. let pracoval v JZD Květen Nehvizdy jako agronom-specialista na zeleninu. Od 1. 3. 1993 až dosud pracuje v Městském muzeu Čelákovice jako přírodovědec a kurátor sbírek. Jeho hlavní pracovní náplní je sběr a herbářování rostlin z Polabí (prozatím má uloženo cca 5000 herbářových položek) a k tomu i šišek jehličnanů.

Významné kaktusářské ocenění dostal Zdeněk především za to, že po zacinkání klíči při památném 17. listopadu 1989 byl jedním z prvních funkcionářů kaktusářských kroužků, který se velmi aktivně zapojil do všech jednání zaměřených na přípravu jiné, doslova nové organizace zastřešující činnost kroužků a klubů pěstitelů kaktusů a jiných sukulentů. Od 17. února 1990 byl členem, o měsíc později už předsedou přípravného výboru, který měl za úkol založit novou Společnost pro kaktusy a sukulenty (SPKS), postavenou na principu kolektivního členství. Činnost tohoto PV se završila při ustavující valné hromadě 6. října 1990, na níž byl Zdeněk zvolen prvním předsedou výboru (prezidentem) SČSPKS. V této funkci setrval až do 30. listopadu 1996 a prožil v ní nejtěžší období Společnosti, kterou dnes už bereme jako samozřejmost.

Od roku 1996 byl Z. Červinka na valných hromadách vždy zvolen jako místopředseda Společnosti za české regiony, dál vede KK v Čelákovicích (jako jeden z nejdéle sloužících předsedů kaktusářských spolků) a doma udržuje velkou sbírku, v níž nejoblíbenější jsou rody Echinopsis, Tephrocactus a některé další původem z Jižní Ameriky. Těší ho skutečnost, že syn Zdeněk je jako jablko co nespadlo daleko od stromu, protože má v obci Záluží u Čelákovic zahradnictví a zabývá se zahradní architekturou.

Bratři Červinkové (26. 9. 1990)

Jenže! Každý pokročilý kaktusář v Česku, když vysloví město Čelákovice, tak si k němu hned přidá rovnítko a za něj dosadí pojem bratři Červinkové. Oba jsou zasloužilí kaktusáři, oba se narodili a celý život bydlí v Čelákovicích. Stručný životopis Zděňka už znáte, ale na udělení ceny Z. A. má velký podíl starší z bratrů - Ing. Ladislav Červinka. Ten se narodil 5. 5. 1945, vystudoval SPŠE v Kutné Hoře a po vojně obor technická kybernetika na ČVUT v Praze. Za pozornost jistě stojí fakt, že v ulici U Hřiště si oba bratři počátkem 70. let postavili (proti sobě přes ulici) rodinné domy obklopené několika skleníky různého stáří a velikosti.

A kaktusářské začátky obou bratrů byly až učebnicově příkladné. Sbírku si založili ještě jako žáci ZDŠ tak, že „znárodnili“ kaktusy co měla jejich maminka za okny. Doplnili u nich jmenovky a začali kaktusy pěstovat vědecky, jak by správný kaktusář měl a v podstatě musí. Zdeněk s Láďou měli velkou podporu od jejich maminky, která pracovala v místní Krajské stanici mladých přírodovědců jako zahradnice.

Bratři Červinkové v Chrudimi (27. 9. 2014) 

Ladislav Červinka je povahou opakem svého bratra, tj. zjevně typický introvert. Nikdy se nespecializoval, už 55 let se mu líbí všechny sukulentní druhy a v jeho sbírce jen místo rozhoduje o tom, co je v ní zastoupeno. A jak píše na klubovém webu: „Rád vysévám a roubuji a nerad stavím skleníky. Ostatně už snad ani není kde.“

Láďa nejen že klubový web spravuje, ale díky letité praxi v oboru informačních technologií vytvořil dílo, které na patřičné ocenění zatím čeká. Od 10. července 2014 zpřístupnil databázi jmen kaktusů, v níž je zatím uloženo více jak 3 000 species, 50 000 synonym a polních čísel, 18 000 map a bezmála 3 000 fotografií. Databáze se průběžně doplňovaná, takže si při práci s internetem zadejte níže uvedenou adresu a sami posuďte, o jak záslužnou práci se jedná (http://www.zahradycz.cz/kkweb/kaktusari.php). 

Ale to není vše! Z. Červinka s bratrem Láďou již kolem roku 2010 sepsal velmi podrobnou Historii kaktusářství v ČSR, ČSSR, ČR a SR. Její pracovní verze je volně dostupná na internetu a bez nadsázky lze říci, že dnes už patří do zlatého fondu Archívní sekce SČSPKS.

Velkou propagací společné záliby byl v roce 1968 článek v časopise ABC, v němž hlavní roli zahráli Láďa a Zdeněk. To mělo pokračování v televizním pořadu VLAŠTOVKA, po jehož vysílání dostali stovky dopisů, a odpovídali na dotazy.

A nakonec nabízím ještě jeden odkaz na webové stránky. Ten patří internetovému vysílání České televize, kde v lednu 2006 (v pořadu BARVY ŽIVOTA) mohli diváci nahlédnout do skleníků u obou domů v ulici U Hřiště v Čelákovicích a vyslechnout vzpomínání jejich majitelů na první léta prožitá s kaktusy. Zmíněný pořad během 14 minut představuje oba bratry tak pěkně, že si Zdeněk jeho promítnutí zvolil jako „povinnou“ prezentaci po převzetí ceny Zlatý Alberto 2014.

Pokud chcete ještě více informací o dvou hlavních duších KK Čelákovice, pak si přečtěte příslušný článek v kuléru 4. čísla časopisu Kaktusy, neb toto je speciální zkrácená verze určená po I. N. Cact.cz. Do našeho časopisu a na podobné téma jsem o nich napsal už podruhé (viz Kaktusy, ročník XXVII, 1991, číslo 3, str. 67-68).

Za výbor SČSPKS jim přeji do dalších let hodně zdraví, pěstitelských úspěchů a veselé mysli. Oběma bratrům blahopřejme k obdivuhodné kaktusářské vytrvalosti a Zdeňkovi navíc k výjimečné třešničce na dortu - k udělení ceny Zlatý Alberto 2014.

Text Mgr. Jan Gratias
Roudnice nad Labem
e-mail: gratias@iol.cz
Foto Jan Boháček

© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630