Aký mám echinocereus?

V minulém vydání internetových novin Cact.cz v příspěvku Foto měsíce vznesl pan Gabriel Oksa másledující dotaz: Mám echinocereus, ktorý som kúpil s označením E. pectinatus var. wenigeri, SB 380, Val Verde Co., Texas. Na moje prekvapenie kvet nebol purpurový, ale viacfarebný: jemne bledoružový so zeleným stredom, na lupienkoch pásiky zvonku hnedé, znútra broskyňové. Prikladám fotku rastliny i kvetov. Prosím Vás o Váš názor. Nemohol by to byť E. dasyacanthus, SB 135, El Paso Co., Texas?

Echinocereus spec., foto © Gabriel Oksa 

Opis kvetu súhlasí s Vašim opisom vo Vašom Chrudimskom katalógu semien. Len ma mýli trochu riedke otŕnenie - je síce drsné, ale ma len „prízemie“, chýbajú stredové ostne, ktoré obvykle u dasyacanthusov tvoria bohaté „poschodie“.

Ďakujem vopred za Váš názor.
S pozdravom Gabriel Oksa, Trnava

Jako reakci na tento dotaz nám zaslal svůj názor pěstitel echinocereusů Honza Muller:

Odlišit od sebe rostliny z okruhu Echinocereus pectinatus (včetně ssp. wenigerii) a Echinocereus dasyacanthus není nic jednoduchého. Poměrně dobře se od této skupiny díky typickému otrnění odlišuje jen Echinocereus dasyacanthus ssp. rectispinus.

Echinocereus pectinatus

Podle popisu mají pectinatus i dasyacanthus, plody i tělo prakticky stejné. Podle tvaru ani barvy trnů nelze oba druhy spolehlivě odlišit. Barvy květů se u obou druhů na jednotlivých nalezištích vyskytují od bílé, přes žlutou, oranžovou fialovou až k červené.

 Echinocereus pectinatus, Tierra Blanca

Na některých lokalitách jsou květy uniformní, na některých zase mají více barev. Když spolu sprášíte rostliny z jedné lokality (z té, kde je více barev květů), můžete být velmi překvapení až jejich potomstvo doroste a poprvé rozkvete.

Echinocereus dasyacanthus s neobvyklou barvou květů

Snad jediným spolehlivým rozlišením je tvar areol (pectinatus má oválné, dasyacanthus kruhové).

Skupinka Echinocereus pectinatus

Květy vaší rostliny na snímku, jsou velmi pěkné a mají barvu která není příliš obvyklá. Je dost dobře možné, že se opravdu jedná o dasyacanthus. Osobně bych ale jmenovku nepřepisoval, a areoly neodřezával. Ta jistota by mi nestála za to rostlinu poškodit. Myslím, že květy pektinátních echinocereusů jsou velmi pěkné. A to bez ohledu na to jak se jmenují.

Na snímku jsou rostliny E. pectinatus, E. dasyacathus a E. rigidissimus.
Ve skleníku i v přírodě je velmi obtížné nakreslit přesnou hranici mezi druhy.

zpět

Text a fotografie
Honza Muller z Polabské nížiny
Foto č. 1-3 ve sbírce autora textu
Foto 4 a 5 ve sbírce Martiny a Andrease Ohrových

E-mail: muller-honza(at)tiscali(dot)cz
www.kaktusyroudnice.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630