Hernando Sánchez-Mejorada a Jorge Meyran,
moje cesty s nimi po Mexiku

Když jsme chtěli v roce 1977 do Mexika, potřebovali jsme mexická víza. Na embajadě v Praze tehdy šéfoval elegantní velvyslanec, jako když z oka vypadne filmovému agentu „Kojak“. Nevystavovali tehdy Čechoslovákům cestovní doklady ochotně, spousta tiskopisů. Kojak si nás ale oblíbil a zařídil nám víza „De Cortesia“, tedy na základě pozvání University UNAM. Tam byl ředitelem Botanické zahrady Hernando. Nikdy jsme ho předtím neviděli, jen pár papírovejch dopisů si vyměnili.

H. S. Mejorada, Radka Haagerová, Jan Říha, Ruda Šubík

Kdo zná Ciudad México, jistě ví, že nejlepší je odtamtud okamžitě vypadnout. Hernando nás naložil a dovezl k sobě domů do Bosques de Chapultepec, exkluzívní čtvrť, tam nádherný dům, přichystanej pokoj, rodina, manželka, 4 dcery ve svátečním a všichni jsme jeli na večeři. Huevos de hormigas (pražené mravenčí kukly, dražší než kaviár) jako předkrm. Měli jsme tam po 6 týdnů základnu, manželka a dcery nás nenáviděly. Trpěli jsme v hlavním městě dost. Milan Zachar, co tam později roky dělal zástupce velvyslance Slovenska, o tom může vypravovat.

H. S. Mejorada v Praze (vpravo J. Říha)

Hernando pro nás udělal všechno. Týden jsme žili v Járdín Botánico a na UNAM, asimilovali jsme mexické kaktusářství. Potkali jsme se tam s fantastickejma lidma. V Instituto de Botánica tehdy šéfovala Léia Sheinvar, původem z Brasilie, úžasná kaktusářka (od stolu). Ex-šéfovou byla drobná stará paní, Helia Bravo. V Instituto de Polytechnica vypomáhali „pensisté“ J. Rzedowski a stařičký Eizi Matuda, původem Japonec. Všichni to nezapomenutelní vědci v oboru kaktusů a sukulentů, botanikové profesí i duchem.

Hernando pro nás vyzískal od UNAM peníze na studijní výlet. Vzali jsme do party i dr. J. Meyrana a vyrazili do hor v Qurétaro a Hidalgo. Projezdili jsme úžasná údolí Barranca de Tolantongo, Barranca Zimapan (tam dole ve stínu rostla zajímavá populace Strombocactus disciformis, dnes je zatopená vodami přehrady Pressa Zimapan, a možná že neexistuje žádný živý pozůstatek), Sta. Maria Amajaque, vylezli jsme na strmé hory Órganos de Actopan s tisícema kaktusů. Taky jsme poprvé viděli Barranca de Metztitlan, posvátné místo všech kaktusářů. Dalším výletem pak byla oblast náhorních plošin v Querétaro, kde jsme tehdy poprvé objevili Ariocarpus kotschoubeanus var. elephantidens, a našli spoustu dalších vzácných druhů (Wilcoxia schmollii, Echinocereus pulchellus, Thelocactus leucacanthus, T. hastifer, Turbinicarpus pseudomacrochele).

H. S. Mejorada a J. Říha v Brně

Tady je dobré uvést, že rodina Sánchez-Mejorada je starou kastilskou familií s historií dlouhou, hodně staletí. V horách u Mineral del Monte jim patřily stříbrné doly. V San Miguel del Regia stojí velký kamenný dům, čtyři století starý, úžasný, rozmařilý. Zahrada jak Václavák, staleté duby, eukalypty o průměru kmene 150 cm. Je to tam enkláva bohatých Hidalgů ze starých věků. Kamenné zbořeniny mlýnů na stříbrnou rudu, rozpadlé kostely a farmy, úžasné hory a hluboká údolí, všechno ve vysokých horách nad 2.5 tis. metrů. Pasou se tam všude divoce vepři a býčci v lesech na žaludech, jsou z nich vynikající šunky, co se rok sušej ve studeném kouři nad krbem. Samozřejmě k tomu exkluzívní 12 let stará Tequila, kokteily Margarita, Piňa colada, Mojito, co se servírujou už ke snídani. Na tom statku žila Hernandova sestra, noblesní dáma. Byl jsem se tam podívat po letech, hledal staré vzpomínky, ale to už Hernando i paní Eleanor nežili. Věřím ale, že nostalgie Hidalgů, genius loci, přetrval dodnes. Kdybyste kolem cestovali, stojí ta oblast za zhlédnutí.

Ráno jsme pak lezli do neuvěřitelně složitejch strží a kaňonů kolem dolního toku Rio Metztitlan, a také Rio Extorax, kudyma řeky pronikají horama do nížin na východě do státu Veracruz. Je to dodnes nepřístupná a málo známá krajina, s miliónama kaktusů, echeverií, aj. xerofytů. Je to naštěstí většinou soukromé vlastnictví, kam se dostane jen málokdo. Nikdo vlastně přesně neví, co všechno tam roste. Domovem je všude Astrophytum ornatum, Ferocactus glaucescens, Mammillaria geminispina, Turbinicarpus horripilus, rozmanité druhy Echeveria, Sedum, což jsou určující druhy pro celou horskou oblast státu Hidalgo.

H. S. Mejorada a J. Moučka v Brně

Dr. Myeran byl očním lékařem, a velkým specialistou na kaktusy rodu Stenocactus a Thelocactus, úžasnej společník a debatér. Vyznal se opravdu v tom komplikovaném sourodí. Terén ale moc nemiloval. Když jsme na Rio Amajac lezli po stráních, hlídal auto a kontroloval hladinu tekutin v lahvích.

Jednou jsme neuváženě nasbírali do auta lofofory (L. diffusa) a dovezli jsme je do hlavního města s tím, že je dostaneme do botanické zahrady v Praze, legálně na povolení, tehdy tady nebyla snad jediná. Jenže nás na La Reforma chytili policajti. Bylo to pozdvižení, když viděli auto napěchované živými rostlinami. Zachránil nás Hernando, který za námi přijel na policejní stanici a dotvrdil, že pracujeme pro výzkumný program UNAM a tak nás pustili a lofofory aj. druhy jsme pak s papírama dovezli do Prahy. Bez jeho pomoci jsme možná dodnes seděli v mexickém vězení.

H. S. Mejorada a J. Meyran (1)

H. Sánchez-Mejorada tu v ČSSR několikrát přednášel, pozvali jsme ho prostřednictvím UK, oplatili mu jeho velkorysost. Přijel s celou rodinou a moc se jim u nás líbilo. Hernando tu měl řadu přednášek a navštívili jsme hodně našich sbírek. Když viděl tehdy největší produkci kaktusů u Z. Fleischera v Brně, nechtěl věřit, že je možné tolik rostlin v našich podmínkách vypěstovat. Zdeněk tam tehdy pěstoval celé bedny pravokořenných a kvetoucích semenáčů Strombocactus disciformis, obrovská astrofyta jako v Mexiku, tisíce a tisíce dalších kaktusů. Tehdy, v té době jinde nemyslitelné úspěchy, nikdo to tak neuměl.

H. S. Mejorada a J. Meyran (2)

Oba jmenovaní už dlouhá léta nežijí, vlastně všichni ti, co jsem jmenoval, umřeli. Bylo to tehdy úžasné Mexiko, hlavně proto, že jsme byli kamarády, přáteli, co se potkali jen tak v životě a měli rádi kytičky a kaktusy. Co na tom, že jsme žili na rozdílných polokoulích světa a neexistovaly mobajly a písíčka a dopis cestoval 2-3 týdny. Nejkrásnější ovšem bylo, že tehdy bylo Mexiko jen málo zasaženo turismem a také civilisační zásahy do krajiny byly ještě poměrně malé. Rozlohy hor, lesů i pouští a pobřeží byly sotva dotčené a byly plné života. Je štěstí, že někde rozmanitost přetrvala dodnes. Mnohde ale ne, člověk ji zničil a dneska ji už nenajdete. Jsem rád, že jsem mohl zažít takovéto (historické) Mexiko…

H. S. Mejorada a J. Meyran (3)

zpět

Jan Říha
E-mail: riha.j(zav)sendme.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630