Povídání pro začínající č. 1 - Patina

Vdovičce po panu Jardovi Fialovi, zbýval poslední úkol, zbavit se kaktusové sbírky rozstrkané po zahradě, jako vercajk po dělnických kapsách. Něco ve skleníku, ten potřebuje uvolnit nejdřív, osází jej zeleninou pro zdravý vývoj vnoučat. Něco na králíkárně a dole v koutu zahrady ten potrhaný foliák, ten půjde jako první. „Ach jo, kdybych tomu rozuměla, kdyby se o ně přihlásila vnoučata, kdyby se smilovala dcera se zetěm, nic bych pryč nedávala, protože kaktusy tu mají domov čtyřicet let, mají kořeny už v základech domu. Teď přijdou cizí a roznosí je do všech koutů.“ Alespoň tak si vdovička paní Libuška Fialová myslela.

Pár přespolních přišlo to ano, ale huby měli akorát na lanýže. „Tenhle bych i vzal, paní Fialová, ale on je jaksi moc přiškrcenej.“ „Tenhle je pěknej, ale kdysi hostil svilušku.“ „Kdyby tohle Chile vyrůstalo trochu dál od sebe, bral bych to všechno.“ „Škoda, že tenhle je popálenej.“ A někdo neříkal vůbec nic a jenom vdovička oslovila v duchu sama sebe „proboha, co tady ten Jarouš celejch čtyřicet let dělal?“. Kamarádi dobře znali tu patinu Jardových kaktusů. To zúžení v pase, to se tenkrát zbláznil do mladé Beránkové. Dva roky tajil nevěru. Co se Libušce navymlouval, co bylo najednou mimořádných výborovek, co musel držet služeb na výstavách. Aby mohl bezstarostně randit, skleník pořádně zabílil a umyl, až když mu mladá Beránková dala košem. Svilušku nechal rozlézt, když na tři roky propadl leteckému modelářství. Elegantní let balsového větroně měl tehdy přednost před vyháněním svilušky. Když se ke kaktusům vrátil, aplikoval navíc ten blbej postřik, to Omite, co odepsalo svilušku i s kůží kaktusů. A nějaké to popálení? To už byl Jarda nemocen, to už trávil jaro ve špitále.

Na každý kaktus navrstvil život nějakou tu patinu. Ty z kancelářských oken jsou neduživé, ohnuté jak vrby nad rybníkem a začouzené z hulení. Z vesnických oken jsou na tom líp, zvláště když paní co ještě rozumí slepicím, letní je na venkovním parapetu. Ale i ty z rukou největších odborníků prozradí pěstitelskou nedbalost. O ten jejich hezký kukuč musíme furt bojovat zrovna, jako o svůj ty vyhublé manekýnky. Jen málokterý neduh se dá tolerovat, jako třeba jizva ve tváři Peiraka, do níž se nakonec Angelika zamilovala.

Tihle chlapci nemají jizvu z hrdinného boje jako Bejrak, nýbrž z přílišného chlastání! A musím říci, že jim také sluší.

Horší jsou šrámy po svilušce, ta dokáže rostlinu zhyzdit jako tvářičku fajnové paničky nemoc zvaná růže. Nedá se zamaskovat, jedině svést na stárnoucí oči.

A že se panu Fialovi, když chudák ležel v nemocnici, popálili miláčkové jarním sluncem? To se dá jistě omluvit. Ale ten kdo je s nimi a nepozná první příznaky ať se pídí po zkušenostech, protože věřte, těžké popáleniny jsou nezhojitelné, ty musí jedině odrůst. U mladých rostlinek je to coby dup, ale ty starší a staré třeba už za našeho života šanci nedostanou. A budeme to především my, kdo se bude dívat na velkou pěstitelskou chybu. Když na hrázi rybníka práskne do starého dubu blesk, zapálí jej a chudákovi ohoří půl kmene, my se na něj stejně rádi podíváme, protože nás přenese do romantické pohádky. Když necháme naší nepozorností spálit sluncem kaktus, žádná romantika se nedostaví. Pokud jej úplně nevyhodíme, otáčíme jizvu z dohledu.

Nejsnadněji rostliny popálíme z jara, když je vyneseme z tmavého zimoviště do skleníku, který jarní slunce dokáže pořádně roztopit. Pokud bychom otevřeli všechna okna a do skleníku proudil chladný vzduch, rostliny se popálení ubrání. Z toho plyne, že světlo i té největší intenzity, pokud není doprovázeno přehřátým vzduchem, rostlinám neuškodí. Samotné světlo je tedy blahodárné. Jenomže sluneční paprsky doprovází teplo a to dělá pod sklem naším kaktusům velkou neplechu, jednou jim spálí epidermis jako v pekáči buchty, podruhé uvaří celou rostlinu jako brambory v hrnci. A co si z toho vzít? Nebránit se světlu, nýbrž nadměrnému teplu. A to je největší kulinářství při pěstování kaktusů pod českým nebem. Když se prostor ve skleníku přehřeje, přímé sluneční paprsky dopadající na rostliny teplo jejich povrchu znásobí a ze strany oslunění někdy nenávratně spálí. Když přímé paprsky šetrným způsobem omezíme, nadměrné teplý vzduch rostliny ve skleníku snesou mnohem lépe.

Je možné to provést tenkou vrstvou vápna nebo křídy, jemnou stínovkou, nebo vhodným typem skla! Výborně paprsky rozptyluje polykarbonát. A nejen z jara hrozí popálení. Letní nárazová vedra jsou stejně nebezpečná. I když si myslíme, že rostliny od jara přivykly, letní venkovní teploty nad třiatřicet stupňů jsou zrádné. Letní vzduch je již od rána prohříván, odpoledne už je všechno rozpálené, a když se vzduch jenom tetelí, ve skleníku je úmorné vedro i když je otevřeno, co jen se dá. Ani ventilátory nedokážou srazit nebezpečnou teplotu a do těl rostlin se opírá to nejsilnější slunce. Na rostlinách je vidět změna epidermis, tvoří se světlejší skvrny a to už je známka, že vysoká teplota může ze strany slunce rostlinu nenávratně poškodit. Některé rostliny naopak získají patinu, která je estétům ku prospěchu, třeba lehké zčervenání, kterého už se nikdy nezbaví.

Ale když téhle červeni slunce ještě více zatopí, vystřídá jí žlutá a ta už není ani hezká, ta už je jen nebezpečná.

To už nám buňky v těle rostliny vysokou teplotou chřadnou, to už si chystáme ovárek. A věřte, kaktusový ovárek nikdy nechutná. Pokud to přeženeme, jako u tohoto semenáčku, další vývoj rostliny je nemožný, protože je již poškozen cévní svazek uprostřed rostliny.

Ovárek v sousedství zdravého semenáčku. Po jarním probuzení tlačí mladé trny, cévní svazek zůstal neporušen, proto je na záchranu velká naděje.

A když rostlinu úplně neuvaříme, další přírůstek se již vyvíjí normálně.

A tohle už není uvařené, to už jsou doslova výpečky jinak velice fotogenických semenáčků rodu Copiapoa.

Tento odrůstající výpeček, bude již za pár let schován v zemi.

Těžké popáleniny přicházejí nejčastěji zjara, když mají rostliny malý obsah vody. Naopak uvaříme je v létě, když jsou napité k prasknutí a dostaví se extremní vedra. Epidermis se nespálí, ale pletiva uvnitř rostliny plné vody se mohou nenávratně pokazit.
A nakonec tu nehezkou mizérii musíme něčím vykompenzovat, třeba detailem jedné noblesní dámy.

Anebo dvěma rodiči z původních sběrů Zdeňka Vaška VZD 360 Echinocactus horizonthalonius, Delavare Mts., Culberson Co., Texas

A jejich nepříliš vzdálený příbuzný VZD 359, Echinocactus horizonthalonius, Road 652, Culberson Co., Texas

zpět

Miroslav Naxera
e-mail: naxera.miroslav(zav)volny.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630