Březen 2014 ve sbírce u Pavlíčků

Slunečné počasí pokračuje, letos to je oproti loňsku ve skleníku snad o měsíc dopředu. Množství poupat, a i květů, jak vidět na obrázcích. Letošní výsevy se mají taky čile k světu. Přítel Pavel Svoboda ze sousedství si postěžoval, že letos mu vyklíčilo skoro všechno, co prý s tím bude dělat? Vzal si ode mne a použil pytel bratčického písku, namíchal si ho s trochou antuky, a divil se – žádná plíseň, nečekaný úspěch. Takže další člověk potvrdil blahodárnost použití tohoto substrátu. Bratčický písák je kousek za Brnem, na výpadovce na Vídeň a 10 kg písku stojí 1 Kč.

Astrophytum crassispinum

Jako první obrázek si ukážeme Astrophytum crassispinum, jehož podoba asi nejvěrněji připomíná představu o tom, jak má rostlina dle popisu vypadat. Zejména to, jak si lze představit čistě žlutý květ u rostlin z okruhu capricorne, jehož ostatní zástupci mají v jícnu květu více či méně červené barvy, jako je tomu například u dalšího druhu z tohoto komplexu – tady Astrophytum senile, jež roste na svazích kolem El Ampara.

Astrophytum senile PP 457

Jaro je v naší sbírce presentováno spíše květy rostlin rodu Echinocereus. Představme si podobu alespoň jednoho zástupce, miniaturky Echinocereus pulchellus ssp. venustus. Rostlinky z této skupiny mnoho místa nezaberou, a samo jméno rostliny naznačuje, že jsou to kytičky něžné, půvabné… V této skupině bylo popsáno celkem 5 poddruhů.

Echinocereus pulchellus ssp. venustus L 1036

Nádherné rostlinky si před 15 lety dovezl z Mexika Mirek Marek, mají zcela zvláštní kouzelné květy i skvělé vytrnění. Pocházejí ze Zacatecas, z okolí Noche Buena – Cedros. Někde se udává, že je to ssp. senilis – není to tak. Blíže je spíše ke G. beguinii ssp. hintoniorum.

Gymnocactus beguinii MM 186, Cedros, Zac.

V rychlém sledu si prohlédneme krásu několika stenokaktusů, ty dělají parádu v každé sbírce. Mně se zejména líbí tyto žlutě vytrněné i kvetoucí Stenocactus spinosus. Někde se u stejných rostlin najde i jmenovka vaupelianus nebo albatus.

Stenocactus spinosus, Jesus Maria, SLP

Stenocactus spinosus, Jesus Maria, SLP

Stenocactus crispatus N 83.001

Stenocactus erectocentrus GL 89.3, Aramberri, NL

Stenocactus spec. Viila Progreso, N 87.0186

Stenocactus zacatecasensis Lau 738, Cinco de Mayo

Thelocactus lausseri, to je výzva pro řadu cestovatelů. Je to jen kousek od kultovního místa – Cuatro Cienegas, kde rostou i Astrophytum niveum, které musí vidět každý, kdo do Mexika zavítá. Jen kousíček za městem, po projetí horského masivu, je možné odbočit na polní cestu, a po ní, po pár kilometrech, je ta nevelká lokalita. Ale protože je to pěšky tam a zpátky možná 12–14 km, a navíc je výsledek hledání nejistý, kdopak by se tam trmácel. Myslím, že z Čechů ty kytky v přírodě neviděl nikdo, ze Slovenska snad jen Milan Zachar.

Thelocactus lausseri

Také další rostlinka na obrázku má nečekaně malé naleziště, jestli místo, kde roste Thelocactus palomaensis je 10 arů velké, pak je to moc. A nádherná červená barva květů je také u okruhu T. rinconensis ojedinělá. Při dobré péči tyto kaktusy zakvétají už po 4 – 5 letech, a vidět je kvést, to je zážitek.

Thelocactus palomaensis PP 1177

Tak za měsíc zase naviděnou – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630