Pozvánka na odemykání skleníků

1. máj 2011

Skleníky příjemně, 1. máje 2002 oficiálně a úředně odemknuty!
Tohle napsal jeden z návštěvníků před 12 lety (L. Makeš) o první akci, a od té doby není žádná programová změna!

Odemykání skleníků ve střední Evropě proběhlo prvního máje v Chrudimi. Proběhlo velmi příjemně, s příjemnými lidmi a za příjemného počasí. A tak bylo zároveň i rozhodnuto, že akce bude pokračovat i v letech příštích.

Prvomájové otevírání začalo v 10 hodin dopoledne, na středověkém chrudimském náměstí, pěkně uprostřed, u kašny s morovým sloupem. Zatímco na druhé straně kašny u kostela Nanebevzetí panenky Marie hřímali do megafonu komunističtí řečníci, Pavel Pavlíček přivítal asi 8 desítek kaktusářů, poděkoval všem za to, že do Chrudimi přivezli krásné počasí a konstatoval, že obě skupiny „demonstrantů” to mají v hlavě trochu v nepořádku, ale my kaktusáři to máme v krásném nepořádku, protože jsme vedle z krásných kytek, což je úplně jiný fenomén, než je ta politika. Pak následovala krátká procházka – takový prvomájový desetiminutový miniprůvod, a to k museu, kde v přednáškovém sále proběhla skvělá přednáška znalce mexické kaktusové flóry…



A tady s přetiskem končíme, neboť přednášku promítáním pro tentokrát připravil Jarouš Šnicer, povídat bude o dobrodružství s objevem Aztekium valdezii. Přednášející je zajímavý človíček, i přednáška se jmenuje zajímavě „Když to do kaňonu nejde předkem, tak tam vlezeme zadkem“.

Echinocereu caespitosus DJF 971.5, Colorado

Další prvomájový program je už po desetiletí stejný, po přednášce lze poobědvat v přízemí a odpoledne je možné prohlédnout u Pavlíčků kvetoucí echinocereusy, posedět a popovídat.

Echinocereus baileyi SB, Oclahoma

 zpět
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630