Vzpomínka na MVDr. Václava Drbala – nedožitých 86 let

Odchod do kaktusářského nebe je pro každého, kdo jsme postiženi tímto koníčkem, nečekanou ztrátou, zvláště kdy jde o přítele, kterému jsme koukali jako kaktusářští elévové pod prsty, jak se to má dělat. Přestože byl mezi námi velký věkový rozdíl, tak Vašek vždy přistupoval ke každému z nás jako k rovnocennému „odborníkovi“.

S Erwinem Markusem navázal někdy v 60. letech minulého století přátelský kontakt a díky jemu se do našich sbírek začali dostávat zástupci rodu Sulcorebutia s evidovaným původem, zejména ze sběrů pana Markuse. Ještě v roce 2012 se spolu setkali nad rostlinami v jeho sbírce. Návštěvu spolu oslavili douškem dobrého Starobrna.

Erwin Markus a Václav Drbal (foto Václav Šeda)

Vždy na rozhraní jara a léta jsme k Vaškovi zavítali do jeho sbírky okouknout co je u něj nového a jak se mu daří. Pokaždé nás přivítal usměvavý a v dobré náladě přičemž se žádná návštěva neobešla bez dobrého pohoštění a nějakého pivka. Do poslední chvíle byl velmi vitální, prakticky o čemž svědčí i to, že i ve velmi pokročilém věku běžně řídil auto.

Já jsem z jeho odchodu velice smutný, protože se naplnila jeho slova z posledního našeho setkání v prosinci loňského roku na výroční schůzi spolku. Při loučení kdy, jsme si přáli do Nového roku, řekl „tuhle zimu asi nepřežiju“. Bohužel měl pravdu.
 

zpět

Text Ing. Josef Jurčík
Foto Václav Šeda

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630