Únor 2014 ve sbírce u Pavlíčků

Člověk by nevěřil, jak důležitý pro orientaci je jeden nápis na fasádě domu. Naše Gorkého silnice je jednosměrná, při příjezdu je nutno objet malé sídliště a ulice najet seshora. A když jsme náš domek zateplili, zmizela i tradiční reklama – KAKTUSY U PAVLÍČKŮ. Tím také začal malý problém, lidé se orientovali podle nápisu, a protože tento zmizel, objížděli sídliště znovu a hledali nás obtížněji.

Reklama na domě

I požádal jsem přítele a kaktusáře Petra Trafinu, aby podle staré fotografie zhotovil šablonu. Na obrázku je dobře vidět, podle čeho nás opět poznáte.

Pediocactus paradinei FH 052, Kaibab Plateau, Arizona

Únor i březen je díky jarní zimě a nesrovnatelně více slunečných hodin než vloni k našim rostlinám velmi štědrý. Rostliny jsou plné poupat, kaktusy na zimovištích už v polovině března prosí o přestěhování a předpověď počasí je také příznivá. Po pravdě řečeno, kaktusy v této zimě skoro mohly docela dobře přežít i v netopeném skleníku. Následující dvě rostliny, naroubované na Echinocereus chloranthus, jsou ovšem na světle a mrazu umístěny každou zimu, a určitě jim to svědčí.

Pediocactus winkleri RP 132, Wayne Co., Utah

Brzy nastane první zálivka, letos jistě dříve, než loni, kdy jsem zaléval v polovině dubna. Druhá zálivka, kdy už jsou rostliny v dobré formě, by měla obsahovat umělé hnojivo, například Kristalon plod a květ, ale i nějaký přípravek proti živým škůdcům, například Actara nebo Confidor.

Mnoho se teď povídá o hitu loňské sezóny – Aztekium valdezii. Semena jsou velmi ceněná, skoro prachová, a tak každá nová zkušenost je taky drahá. Na přípravu výsevního substrátu jsem si dal záležet. Bratčický písek jsem propral, aby se zbavil prachových částí, pak prošel tepelnou sterilizací v mikrovlnce. Stejně tak i rašelinový výsevní substrát Klassman. Jeden vzorek jsem vysel na čistý písek, druhý a třetí na směs písku i substrátu.

Výsev Aztekium valdezii

Semena na písku dobře vyklíčila, ale po dvou měsících už není jediný semenáček. Semena na druhém a třetím vzorku vyklíčila, ale po dvou měsících jsou semenáčky jen na povrchu se zvýšeným obsahem substrátu Klassman, jak je dobře vidět na obrázku. Tam, kde jsou světlejší místa (substrát Klassman), klíčenci chybí. Tuhle prapodivnost jsem si ověřil i na výsevu u kamaráda.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630