Polykarbonát a kaktusy

Svého času jsme psali o stavbách „domečků pro kaktus. Od té doby uplynulo 10 let, a tak se ptáme autora článků, jaké zkušenosti má s polykarbonátem nyní. Bude pěkné, když se na toto téma rozvine další debata, neboť pěstitelů, kteří před lety přešli ze skla na energeticky příjemnější polykarbonát (lexan…) je jistě dost na to, aby mohli porovnávat, co má ty a ty výhody (nevýhody). Tak pište, přátelé, a podívejte, co nám napsal Milan Douděra z Plzně:


Nazdar Pavle,
před víc než dvaceti léty jsem byl v Oberhausenu ve velké sbírce kaktusů umístěné ve značně zažloutlém karboníku. A rostliny byly velmi pěkné. Ale chce to asi vhodné kytky si vybírat: do nových karboníků třeba vyprahlé Mexiko a horskou Argentinu, do starých a zažloutlých nížinnou snad lépe Argentinu a mexický podrost.

Jó, žloutnutí u nových materiálů asi bude pomalejší, ale bude. Člověk - kaktusář musí myslet při stavbě na to, že po dvaceti-třiceti letech to bude potřeba vyměnit…

Já jsem ustrnul ve svém kaktusaření: polykarbonát mám pořád jen jako druhou (vnitřní) vrstvu ve skleníku a sbírku jsem již asi před deseti roky zredukoval na asi 30 m². To je tak množství, které zvládnu, a na kytkách není poznat nějaký deficit péče. Vysévám jen melokaktusy, ty si hýčkám. Jen není moc lidí, kteří by to ocenili. Připadám si přitom jako kůl mimo plot, odhozený někde v roští. A rád bych se taky konečně někam podíval, ale na naleziště meláků moc výprav nejezdí.

Mějte se fajn…

zpět


Milan Douděra
Plzeň

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630