Japonská pasta…

K příspěvku pana Járy: Vyzkoušel jsem tu japonskou pastu na kořenění, neb mám rád inovace. Zkusil jsem běžně odřízlé hlavy echinocereusu, které by asi samy stejně zakořenily, i když to bylo v lednu, mimo růstovou sezónu, nevím. Prostě to kořeny udělalo. Mně konkrétně na tom přijde skvělé, že se zakryje a ochrání proti infekci i ta velká řezná plocha, která dál zůstane myslím v suchu i po zasazení, protože kořínky prorazí až skrz ten tmel. Pastu je ovšem nutné aplikovat až poté, co řezná plocha zaschne, jinak by se pasta lepila spíše na prsty. Píšu to jen jako názor.

K zakořeňování mám ještě druhou věc. Opakovaně jsem se neúspěšně pokoušel zakořenit odříznuté větve Adenium obesum, klasicky na sucho. Tak jsem to vrazil spolu s ibišky hned po uříznutí a bez jakéhokoliv ošetření do sklenice s vodou. Během 4 týdnů se to úplně obsypalo krásnými kořeny. Náhoda to nebyla, píšu to pro jistotu až po třetím úspěšném zakořeňování ve vodě. Asi to znáte, ale nikde jsem o tom ještě nečetl.

S pozdravem, MUDr. J. Hanzelka



Myslím, že je to další zajímavá zkušenost. Na plzeňském diskuzním webu píše přítel Vinař tuto poznámku:

„Taky jsem si v posledních letech pořídil pár druhů s původem, (ty, co jsem měl ve sbírce dříve, byly dost nejasné a tak putovaly k nekaktusářům a možná tedy i do věčných lovišť). Z těch starých zůstal jen albatus. Mám ho od Vaška Pitra. Rostly mi už pořádně do výšky, tak jsem si dovolil jednomu uříznout palici. Doufám, že to vydejchá a zakoření.“



A k věci mně hned napadlo: Jirko, tady, na těch velkých řezných plochách, si myslím, že zrovna ta pasta stojí za vyzkoušení. Svého času se ke mně dostalo pár vytáhlých starých astrofyt, uříznul jsem jim hlavy, čekal jsem, že přes zimu vystrčí špičky kořínků, ale 4 z 6 kousků dostalo infekci i přes to, že byly zapudrovány stimulátorem.

zpět

Text:
MUDr. J. Hanzelka
př. Vinař
Pavel Pavlíček

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630