Ahoj v Čechách

Tak se musím přiznat, že velice silně cítím věk v mých kostech. Před chvílí jsem se vrátil z celodenního survey - obcházel jsem 7 různých podnikových lokalit se zákazníkem, který chce předělávat elektrické rozvody. Pralo do mně slunce – on o 25 let mladší měl čepici – já mám „opálenou“ pleš! Bolavé kosti mě připomněly cestu do Arizony, o které teď napíšu. Dělám pro firmu, která je vlastněna indiánským kmenem, a tak jsme zváni do různých konkursů na projekty na reservacích. Takže jsem se jel podívat do White River – reservace Apačů. „Pouhých” 620 km jedna cesta!

Apači v Arizoně mají velice bohatou historii – pravděpodobně jste slyšeli jména jejich náčelníků jako Cochise (Cochisea robinsorum, nyní Escobaria, byla pojmenovaná na jeho počest) nebo Geronimo. Jestli vás bude zajímat historie indiánských kmenů, tak vám občas něco o nich napíšu – hlavně o těch, které pochází z míst, kde rostou kaktusy.

Na cestu do White River jsem se velice těšil – jede se tam přes Holbrook – kolem Holbrook je menší ráj pro kaktusáře – Sclerocactus whipplei, Pediocactus peeblesianus, Coryphantha vivipara, Toumeya papyracantha a Neobesseya marstonii. Normálně jezdím vlastním truckem – tentokrát mě šéf zajistil auto z půjčovny, že budu mít větší pohodlí. Pohodlí jsem nemohl mít lepší!!! Když jsem si přisel auto vyzvednout, tak neměli nic jiného, než americkou verzi Range Rover! Luxusní osmiválec – něco pro mně na kaktusářský trip!!!

Do Holbrook je 384 km, tak jsem si spočítal, že tam budu za 3 a půl hodiny. Vyrazil jsem ve středu kolem jedné hodiny a krátce po čtvrté jsem si obouval pohorky. Hledal jsem Pediocactus peeblesianus – šlapal jsem po kopcích až do setmění – jedna jediná rostlina! Samozřejmě, že jsem míjel sclerokaktusy, koryfanty, opuncie a juky – kvůli kterým jsem tam nejel. Už za tmy jsem se stavil u Italů na večeři – italské pivo je bezvadné – potom do hotelu – nastavit budíka na 5 ráno, abych se nasnídal a za rozednění byl zpět na kopcích.

Tentokrát jihovýchodně od Holbrook – nedaleko Woodruf. Little Colorado River tam vytvořila dost hluboký kaňon – takový miniaturní Grand kaňon – krásná příroda - kolem mě skalnaté stěny - na obou stranách rostou zajímavé květinky, které se většinou nechtějí nechat najít!!!

V dubnu 2013 jsme s Ríšou Kalašem hledali několik hodin – našli jsme pouhé dvě Toumeya papyracantha a žádné Neobesseya! Tentokrát jsem měl větší štěstí. Klepal jsem se zimou, bylo pár stupňů pod nulou, a já jsem to v Arizoně nečekal! Během 2 hodin jsem našel 4 N. marstonii a jednu T. papyracantha. Konečně úspěch s neobesseyou! Nakonec to nebylo tak hrozné, najít první P. peeblesianus mě trvalo 10 let!!!

Pediocactus (Navajoa) peeblesianus f. menzelii JB 02,
jižně od Grand Canyon, Arizona, foto P. Pavlíček

První dlouhý weekend se svátkem je na konci května – to jsem většinou vyrážel na kaktusové cesty a to už je pozdě na Pediocactusy. P. knowltonii, co mám v květináčích na zahradě, už kvetou týden. Během měsíce budou semena a začnou se zatahovat. V přírodě na ně vítr nafouká zlomky suché trávy a trochu písku, good luck je hledat! Navíc - koncem května je nemilosrdné horko (40 °C). Vzpomínám si na návštěvu Roberta Vorla někdy koncem června, vzal jsem ho do Big Bendu, horko naprosto nesnášel. Seděl v autě, které bylo chlazené, já jsem šel najít kaktus, který jsem mu chtěl ukázat. Rychle se podíval a rychle zpět do chlazeného auta.

Nadšený úspěchem u Woodruf, jsem spěchal na schůzi se zákazníkem, dalších 200 km do White River. Prázdné silnice mně ponoukaly co nejrychleji schůzi ukončit a rychle zpět do Holbrook, ještě jednou zkusit štěstí s P. peeblesianus.

Během hodiny jsem narazil na hnízdo 5 rostlin, vše, co jsem potřeboval pro zapomenutí na únavu. Tři rostliny už mám v květináči, dvě jsem tam nechal, aby dělaly semena. Příroda je dost nemilosrdná stran množení rostlin – nejen kaktusů. Kolem rostlin žijí myši, hadi, ptáci, králíci a zajíci a řada dravců. Žerou jeden druhého, a kromě toho si všichni rádi pochutnají na plodech kaktusu. Největší škůdci jsou ale mravenci. Ti nakoušou ještě zelený nezralý plod a vyberou nezralá semena. Není divu, že téměř neexistují semenáčky – speciálně u rostlin, které tvoří jen pár semen v plodu. I když pár semen přežije jaro, různí pilousové také milují „pilovat” semena. Jediná cesta je semena z kultury namořit a vrátit je zpět uprostřed zimy. Sucha posledních několika let vůbec nepomáhají. Zvláště dobytek, čím větší je sucho, tím více toho krávy a koně nachodí hledajíce kousek něčeho k sežrání. Přitom rozšlapou, co můžou.

Cesta domů proběhla hladce – trochu jsem zpomalil – už nebylo nutné šetřit čas na prohlídky kopečků. Dva dny jsem cítil všechny kosti v těle – Naďa si myslí, že to je ze sezení za volantem. Kdyby věděla, že to mám z chození po kopcích od nevidím do nevidím, tak by mně asi nechala vyšetřit.

Geronimo 1829 – 1909

Ještě k souvislostem Hoolbrook a indiánským náčelníkem Geronimo. V roce 1886, krátce potom, co se Geronimo vzdal a byl se svoji skupinou válečníků zatčen, US Army je naložila do dobytčích vagonů na železniční stanici v Holbrooku a poslali je do reservace na Floridě. Velká část jeho skupiny tam zemřela na různé tropické nemoci. Geronima a pár jeho šéfů později americká vláda přemístila do reservace v Oklahomě. V roce 1909 spadl z koně, našli ho až druhý den prochladlého a za pár dnů zemřel na zápal plic. Geronimo se stal legendou po tom, co mexická armáda zabila jeho matku, manželku a tři děti. Život pro něj ztratil cenu a přísahal pomstu vrahům jeho rodiny. Příštích 35 let byl vždy v čele různých nájezdů na mexické farmy, vojenské posádky, šachty na těžení stříbra a vojenské konvoje, které vozily zásoby vojenským posádkám. Nikdy nebyl zasažený palbou vojáků, přesto, že se na něj soustředili. Guvernér mexického státu Sonora prohlásil, že za posledních 6 měsíců, než se Geronimo se svoji skupinou 16 válečníků vzdal, zavraždili mezi 500–600 Mexičanů. Získal pověst nesmrtelnosti a pověrčiví Mexičani z něho měli panickou hrůzu. Vždy, když projíždím Holbrook, tak si na Geronima vzpomenu.

Arizona, Nové Mexiko a západní Texas jsou plné podobných míst, které kromě kaktusů mají nesmírně bohatou historii. Ne vždy jsem úspěšný najít kaktusy podle mých představ – vždy si ale představím, co se v různých místech událo v historii. Ať už to má souvislosti s indiány, nebo s dostavníky a železnicí. Věděli jste, že hlavním posláním dostavníku bylo rozvážet poštu? (v US je to funkce vlády). Někdy vám o tom napíšu více.

Zatím ahoj!

zpět

Josef Mikuláš
New Mexico

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630