Miroslav Knesl slaví 85 let

Kneslovi a Lumír Král, 2012

V dubnu letošního roku oslavuje pan Miroslav Knesl významné jubileum 85 let, značnou část svého života zasvětil pěstování kaktusů. Prakticky kaktusy pěstují společně s manželkou Olinkou, která v březnu oslavila 83 let.

Kneslová Olinka, zájezd Ostraváků 2004

Do důchodu pracoval Miroslav jako řidič autobusu a občas přivezl domů své manželce Olince pro potěšení nějaký kaktus. Posléze kaktusů přibývalo a počet kusů se rozrostl v pěknou sbírku. Nezbývalo nic jiného, než pro kaktusky postavit skleník, nakonec je skleníků několik.

Knesl - skleníky, zájezd Ostraváků 2013

Do skleníku na střeše se chodí po schůdkách a k dalším skleníkům do prudkého svahu. Obdivuji, jak to všechno zvládají, běhat do konce jako za mlada. Manželé Kneslovi jsou vynikající pěstitele, kteří vysévají semínka, pikýrují semenáčky a své pěstitelské přebytky prodávají případným zájemcům.

Kneslovi - Chorvatsko 2001

Aby se Miroslav Knesl v důchodu nenudil, pořádal pro své bývalé spolupracovníky, spoluobyvatele, ale i kamarády kaktusáře, dovolené u moře. Vše začalo v devadesátých letech, kdy se začalo cestovat za hranice. Pořádání zájezdů ukončil ze zdravotních důvodů někdy po roce 2000, kdy ještě plánoval cestu na Kanárské ostrovy.

Knesl na lokalitě, Řecko 2000

Určitě jsem nebyl sám, kdo s Kneslovými strávil příjemnou dovolenou u moře. Vzpomínám na příjemné zážitky z Itálie, Řecka, Chorvatska a jiných míst, v některých zemích jsem byl i několikrát. Kaktusáři se scházeli u vody, aby mohli diskutovat o pěstování svých pichlavých miláčků. Dodnes rád vzpomínám na chvíle, kdy jsme po ránu čistili zuby slivovicí a večer zpívali za stanem u skleničky dobrého moravského vínka. Zážitků bylo podstatně více, prostě jsme prožili nezapomenutelné chvíle se skvělými přáteli.

Knesl ve skleníku, 2013

Za všechny kaktusáře bych jim chtěl popřát milým jubilantům do dalších let neutuchající nadšení a elán, jakým disponují, ale hlavně hodně zdravíčka, štěstí a rodinné pohody. Pokud budete mít cestu do Brna, zastavte se ve Vážanech nad Litavou, kde budete mile vítáni, nejlépe po telefonické domluvě na čísle: 776 823 188. Jak se říká, kdo nebyl u Kneslů, není kaktusář, já tam vždy rád zavítám.

zpět


Lumír Král
Lumir.Kral(zav)seznam.cz
http://www.pavko.cz/kko/  

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630