Popelničák č. 7 – Opuntia whipplei aneb Bába bláznivá

Nejen na zájezdech a návštěvách sbírek se dá přijít k vyděděncům. Občas k nim člověk přijde, ani neví, jak. Jednou z věcí, které nás s manželkou spojují, je pěší turistika. Jak máme možnost, sedáme do vlaku nebo autobusu, v místě A vystoupíme, abychom se v družném hovoru za stálého kochání se přírodou přemístili do místa B, kde opět vsedneme do dopravního prostředku, tentokrát směrem k domovu.

Opuntia whipplei (1)

Asi před pěti lety jsme takto vystoupili z autobusu na malinkatém náměstíčku ještě malinkatějšího městysu na Náchodsku a klikatili se mezi domečky a chaloupkami po turistické značce pryč z civilizace. Až úplně na okraji stála u cesty stará chalupa a protože bylo hezky teplo, okna i dveře měla dokořán. Najednou se z ní ozvalo JAAAAUUUUUU!!! a děsivý dětský křik a do toho ryčný hlas paní domu: „Krucinál, dědku, podívej se na chudáka, koukej toho pichláče vyhodit!“ Dědek zřejmě něco namítal, protože ihned zazněl dovětek: „Nezajímá mě, poletí z baráku a TY poletíš za ním!“ a do toho ten brek. Vzápětí dveřmi proletěl květináč a přistál nám snad tři metry od nohou.

Záhy vyběhl ze dveří i děda v roztrhaných teplákách, zarostlý jak bezdomovec, zarazil se, když nás viděl a zabručel: „Bába bláznivá, eště někoho zabije“ a šel zjistit, jestli kaktus přežil. „Krásná opuncie“, pochválil jsem asi dvaceticentimetrový stromek, obalený dlouhými bílými trny. „Vy tomu rozumíte?“ dloubl po mě očima. Když jsem přisvědčil, že pár čtverečných metrů kaktusů mám, vrazil mi ji do ruky: „Tak si ji vemte. U vás jí bude líp. Beztak by ji ta semetrika hodila do kamen.“ Vysvětlil jsem mu, že to nejde, do batohu ji dát nemůžu a tahat ji 25 km až do Náchoda v ruce nebudu. On na to: „Do Náchoda odpoledne jedu, dám vám ji na nádraží, v kolik tam budete?“ Prozradil jsem plánovaný vlak, on kývl hlavou a zmizel.

Opuntia whipplei (2)

Když jsme pak k náchodskému nádraží dorazili, skutečně tam stál a držel pečlivě zabalenou krabici. „Postarejte se mi o ni, dostal jsem ji od kamarádů, když jsem šel do penze“, řekl a otočil se pryč. Chtěl jsem mu za ni něco dát, ale jen beze slova mávl rukou a rychle odešel. Schválně jsme pak vymysleli další trasu opět ze stejného místa a vydali se na ni hned za dva týdny. Vzal jsem s sebou jednu myriostigmu, velkou hybridní echinopsis a chrudimskou knížečku Kaktusářem snadno a rychle, s tím, že kaktusy bez píchavých trnů snad babce vadit nebudou. Překvapili jsme je, jen co je pravda. Děda děkoval za takovou nádheru a ze semetriky byla najednou docela hodná babička – „tohle si, dědo, klidně pěstuj, to dětem neublíží“ a na túru jsme vyráželi s čerstvě upečenými, ještě teplými buchtami.

Opuncii se ve foliáku očividně zalíbilo. Neroste nijak rychle, ale na to jsem zvyklý. Nechávám ji tam i přes zimu, ani -22 °C ji loni v únoru nezahubilo. V roce 2011 poprvé vykvetla a já ji prošvihl. Byli jsme zrovna na dovolené a po příjezdu už bylo pozdě. Podle zbytku květu jsem myslel, že květ byl žlutý. Letos vykvetla opět a první den jsem se nemohl květů nabažit. Jejich barva mě naprosto fascinovala.

Opuntia whipplei (3)

O loňských prázdninách jsem se dověděl o nově značených turistických trasách poblíž míst, kde ta opuncie původně rostla. Hned jsem tam naplánoval cestu. Den před výletem jsem fotku kvetoucí opuncie vytiskl, abych ji dědovi mohl dát na památku. Změnilo se to tam za těch pár let. Místo prašné, rozbité cesty asfalt, za dědovou chalupou pár nových domků a další se stavěly. I ta chalupa byla jiná, má novou střechu a nová okna. V zahrádce stál nový malý skleník, z jehož větracích oken se šplhaly okurky a pootevřenými dveřmi byly vidět na druhé straně papriky. A nad nimi police a na ní kaktusy. Jestli tam byla i moje myriostigma a echinopsis, nevím, ale jedno bylo jasné. Děda se dal na kaktusy. Nebo že by babička? Škoda, že nikdo nebyl doma. Na zadní stranu fotky jsem tedy napsal pozdrav a pár řádků, položil pod kámen na schod a šli jsme dál. Snad jim to udělalo radost. Třeba to vyjde příště, určitě jsme tam nešli naposledy. A já už se těším, až mi ta potvora pichlavá příští rok zase pokvete.

zpět

Text a foto:
Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630