Jak jsem potkal Alfreda B. Lau

Vlastně správně je, jak jsem žil s rodinou Lau, ve Fortin de Las Flores, MX. Psal se rok 1977, což už je dávno, a s Rudolfem Šubíkem jsme se vypravili do Mexika. Nemyslitelná představa tehdy. Jen díky naší touze, vydat knížku pro ARTIA nás vyreklamovala ze zaměstnání. Dostat tehdy volno na 8 týdnů ze zaměstnání, nemyslitelné. Ale povedlo se. Sehnat 100 roliček Agfa a 100 ORWO, taky těžký, ale podnik Krátký film Praha nám namotal dalších 100 špulek malého formátu KODAK.

Pak jsme odletěli ruským bombardérem IL 62 do Havany. Měl dolet tak tak, se zadržením dechu, z Shannon v Irsku do Gender v Kanadě. Tam zavřeli letiště, námraza a sníh, dali nám najíst. Ale do Havany jsme dolítli, pak po týdnu i do MX.

Alfred B. Lau (vpravo) a Rudolf Šubík v roce 2001

Tam pro nás přijela Anni. Jako zjevení. Naložila si do auta špinavé a páchnoucí šupáky, známé to kaktusáře z Evropy, co se týden nemyli. Anni, Alfredova manželka, byla svatá žena. O všechno se starala. Pět vlastních dětí, k tomu 30 indiánskejch bezprizornejch, manžela, hosty atd.

Ovšem ráno, ta nádhera. Tropy s voňavými citrusy, gardeniemi, papoušky, vysokými palmami, a k tomu na obzoru svítivá bílá čepice Pico Orizaba, skleníky s těmi nejcennějšími rostlinami. Tedy nejen kaktusy, taky orchideje, bromelie, masožravé rostliny, palmy, ale vlastně všechno, co se dá v neotropech najít.

Dohodli jsme se, že nám misie půjčí na 2 týdny auto, Alfred pojede s námi a ukáže nám nějaká místa. Ale bylo jinak. Ráno mi dal Alfred klíčky od kamionety (malej náklaďáček), brífing a čísla misií po MX, kam se mám obrátit, kdyby něco. A 250 $, protože my jsme byli úplně švorcoví. A to jsme se znali osobně 3 dny. A tak jsme díky Lauovým začali zkoušet Mexiko.

Do Fortinu jsme se vraceli moc rádi. I Šubík, kterej se nenaučil za celej život nic jiného než „muchas gracias“, a „buenos dias“, byl vždycky vítanej. Rozdával malým indiánským klukům bonbony a vyprávěl jim české pohádky, samozřejmě česky. Měli ho rádi.

Jednou jsme ještě s Reppenhagenem, vyrazili do Srra. Mixteca, Oaxaca, od východu na západ. Neskutečná krajina. Všechno metamorfované horniny z triasu, nádherná vegetace. Mezitím pár populací z okruhu Mammillaria crucigera. Dodneska to zná jen pár lidí na světě, z krajanů sotva někdo. Nahoře jsme tam našli další lokalitu s Echeveria laui, je trochu jiná než z Tomellin canyon. Indiánský kluci z Fortinu, sehnali brambory a vajíčka. Jedli jsme celejch 5 dnů volský voka a pomfrity. Ale ta Sierra Mixteca v Oaxaca, nikde nic podobného na světě neexistuje, nic takového nenajdete.

Když jsem byl ve Fortinu naposledy, (celkem 10x), už se schylovalo k honu na čarodějnice. Nechci o tom mluvit. Jestli byl někdo v mým životě vzorem, pak to byla rodina Lau ve Fortin de Las Flores. Musíte mít v životě vzor jak se chovat, já ho měl, díky. V duchu se vracím do domu Lauových ve Fortinu jako vítanej host. Jak slovo mluví, fortin je pevnost.
 

zpět

Jan Říha
E-mail: riha.j(zav)sendme.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630