Ještě chvilka s Aztekium valdezii

Ve světě i u nás jsou díky nálezu Jardy Šnicera už k dostání semena této žhavé novinky. Objevují se ovšem i komentáře, dokonce i výzvy k tomu, aby si kaktusáři Jardu vyškrtli za seznamu svých kamarádů. Z Mexika se po Facebooku šíří, že tento pán hrubě likviduje lokalitu Aztekium valdezii.

Aztekium valdezii, Nuevo León, Mexiko 2013 (foto © J. Šnicer)

Byl jsem ve druhé polovině srpna na té krásné lokalitě, na dně nádherného kaňonu, a povím Vám upřímně, že jsem neviděl jedinou známku poškození. Téměř svislé, kilometry dlouhé slepencové stěny kaňonu jsou plné těchto nedostupných drobnůstek.

Pravdou ovšem je, že jsem v té věci zaujat, díky přátelství k onomu provinilci. Ovšem, kdyby ty zvěsti o poškozování přírodní lokality byly pravdou, to bych vám, věřte, pravdu nesmlčel. Když nad tím tak uvažuji, mám silný pocit, že nejvíce byly poškozeny obchodní zájmy prvních objevitelů. Spíše proto je ten humbuk kolem.

Aztekium valdezii, Nuevo León, Mexiko 2013 (foto © J. Šnicer)

Vycházím z toho, že po nalezení lokality Aztekium hintonii (a Geohintonia mexicana) tyhle rostliny téměř vzápětí (stejně jako nyní A. valdezii) jsou ve velkém nabízeny v Japonsku. Řekl bych, že za peníze, o nichž se nám ani nezdálo. Ceny a zájem tehdy rychle opadly poté, co jsem od domorodců samotných koupil hrst semen geošek. Tehdy jsem zdarma jako dárek porcičku poslal více než tisícovce kaktusářů, kteří si z našeho katalogu něco objednali. Je tomu už více než 15 let, a v mnoha sbírkách jsem z této akce viděl krásné květuschopné rostliny. A přátelé – není tohle ta nejlepší možnost, jak omezit tlak sběračů na přírodní populace?

Aztekium valdezii, Nuevo León, Mexiko 2013 (foto © J. Šnicer)

V roce 1994 jsme se vydali s Jardou hledat lokalitu Aztekium hintonii. Hledali jsme ji dlouhých 13 dní, na území velkém zhruba jako chrudimský okres. Každou polňačku, každou prašku jsme projeli. Nakonec byl velký úspěch, ale o té historii jsem už někde psal. Od těch dob můžu s plnou odpovědností prohlásit, že Jarda Šnicer je přes všechny své podivnosti génius. A nyní, nálezem Aztekium valdezii se tohle mé tvrzení jen potvrdilo. Zatím se samozřejmě lokalita před zástupci zájemců tají, ale i tak si myslím, že desítky strastiplných kilometrů od „hlavňačky“ kde cesta spíše není, než je, jsou dostatečnou překážkou i pro ty, kteří by měli k dispozici souřadnice. A jak tohle místo dokázal Jarda najít, to je mi velikou záhadou. Jestliže první nálezce (pan Valdez) vděčí za nález spíše náhodě, Jarda to místo našel díky neuvěřitelné intuici, systematické studii reliéfu krajiny i nastřádaných zkušeností.

Díky tomu, že dobře znám lokality i poměry na nich u všech tří druhů aztekií, vytipoval jsem na Google Earth místo, kde roste (dosud nenalezené) Aztekium sniceri. Předpokládám, že bude trochu větší než A. valdezii, s drobnějšími a hustšími rýhami na žebrech. Jen škoda, že se nemůžu zbavit pár křížků ze svého hřbetu, takže se na to místo asi nikdy osobně nedostanu.

Aztekium valdezii, Nuevo León, Mexiko 2013 (foto © P. Pavlíček)

zpět

Pavel Pavlíček
e-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 http://www.cact.cz/

 

Související články

Nové Aztekium, nová mexická senzace (6/2013)

ZAJÍMAVÉ ODKAZY

A new species of Aztekium (Cactaceae) from Nuevo León, México, Xerophilia special issue 2013, první popis Aztekium valdezii Velazco, Alvarado et Arias sp. nov. (španělsky, anglicky, rumunsky, PDF)

Aztekium valdezii dossier, Xerophilia No. 6/2013 (anglicky, PDF)
 

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630