Září 2013 ve sbírce u Pavlíčků

Září je pro kaktusáře smutný měsíc, neboť se kvapem blíží Zamykání sezóny. A ten konec září, to už je čas, kdy zpravidla končí i zálivka, zejména není-li k dispozici vytápěný prostor. Tak, jak je v našem skleníku 1. května při Otevírání skleníků festival květů echinocereusů, tak je konec září festivalem květů ariokarpusů. A že sezóna byla okolo nedělního poledne skutečně příjemně uzamčena, to dokazuje i snímek plzeňského Petra Kutáka.

Uzamčení sezóny

Už jsme v této rubrice a v tomto období zveřejnili tolik kvetoucích ariáků, že tentokrát to pojmeme úsporněji. První dva snímky nám ukazují obrázky Ariocarpus confusus PP 391, jehož předkové pocházejí z cesty na Aramberri, z kopce u odbočky na San Dolores.

Ariocarpus confusus PP 391 (1)

Za povšimnutí stojí nejen různost ve stavbě bradavek, ale i ve stavbě květu. Faktem zůstává, že z Tamaulipasu právě v těchto místech se do Nuevo Leon tlačí i Ariocarpus trigonus, takže v okolí Aramberri je řada lokalit s velmi odlišnými populacemi, s přechody od A. retusus k A. trigonus. Často se najdou na jednom kopečku rostliny s markanty patřící k tomu či onomu druhu.

Ariocarpus confusus PP 391 (2)

Na dalším obrázku je Ariocarpus agavoides PP 208. Účelem „otištění“ není ani krása květu, ani krása těla, ale poukaz na fantastickou sílu řepovitých kořenů, které na několika místech doslova protrhly plast květináčku.

Ariocarpus agavoides PP 208

Na posledním obrázku vidíme A. lloydii (A. fissuratus var. lloydii) PP 686, jehož předkové se nacházejí kousek od krásného mexického města Parras de la Fuente. Ten roste většinu sezóny pod volným nebem, a je to vidět na špíně a splihlosti jeho vaty. Pokud by tato rostlina byla ukryta pod sklem a zalévána spodem, pak by tělo této rostliny bylo zcela zahalené do načechraných chuchvalců bělostné vaty. Ale přírodní podobě se blíží to, co vidíte na obrázku, divoké rostliny jsou ovšem o dost plošší.

Ariocarpus lloydii PP 686

Ještě poznámka k pěstování ariáčků – není se třeba vůbec obávat držet rostliny na svých kořenech, třebaže chytrá literatura často roubování doporučuje. Pravda, kytičky jsou při přechodu z ranného dětství, tak dva tři roky po výsevu, poněkud choulostivější. Později však jsou mnohem odolnější, než některé „běžnější“ kaktusy mnoha jiných rodů. Skoro bych řekl, že vydrží všechno…

Závěrem musím poděkovat Jirkovi Vochozkovi, který mi na Zamykání přivezl hezký dárek. Však se podívejte na obrázek – už před 125 lety, v roce 1888, chrudimský zahradník Josef Juliš ve svém katalogu nabízel krásné kaktusy, jak ostatně dokládá i obrázek Ferocactus cylindricus na titulu katalogu. Pokud by náhodou někdo z čtenářů věděl, kde sehnat originál, budu za upozornění moc rád.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630