Popelničák č. 2 – Gruzon
aneb Odříkaného chleba…

Představte si, že ačkoliv jsem od prvopočátku svého kaktusaření milovníkem lobívií, ani druhý nalezenec lobívie nebyla. Ty přišly až později. Ono je to tak, že zájezd vždycky někdo organizuje a pochopitelně si ho sladí především se svými zájmy a zájmy nejbližších přátel. Díky tomu jsem se se svými oblíbenkyněmi na našich zájezdech až tak moc často neshledával. Což mi ale zase nijak zvlášť nevadilo, zajet si do Dřís k panu Rektoříkovi nebyl problém.

Echinocactus grusonii

Mým druhým dovezeným vyřazencem byl gruzon. Co se jich jen na naší výstavě rozprodalo v různých velikostech a doslova za hubičku! Nikdy jsem si ho nekoupil, ani nevyměnil, prostě mě nikdy nelákal. Vždy byl hodně vyhledáván i laiky, prodávalo se jich hafo a já jaksi to, co je hodně v kursu, nějak nemusím. A pak jedu s klubovým zájezdem a táhnu se s ním až ze severu Čech. Navíc s jakým!

Opět to byla předposlední sbírka, opět jsem byl spokojen s dosavadním úlovkem a do třetice opět jsem v té sbírce nečekal zhola nic. Jen místo nálezu bylo jiné. Kýbl pod parapetem. V něm kus novin, lahvička po bůhvíčem, odřezky po roubování a gruzon. Asi 10 cm v průměru, takový docela řídký, téměř bez kořenů a – jak to nejlíp vyjádřit - jakoby připosražený na stranu. Zkrátka invalida.

V nestřežené chvíli jsem ho z kýble vytáhl, vlastně ani nevím proč. Jestli se ve mně probudily záchranářské pudy nebo jsem jen chtěl zjistit důvod oné připosraženosti, nevím. Důvod té deformace byl zřejmý. Zboku zela do rostliny ohromná díra se zbytky zahnědlé tkáně, majitel zřejmě preparoval hnilobu, která kaktus zboku uchvátila. Ani jsem se nedivil, že gruzon skončil ve kbelíku. Tím spíš, že v prodeji jich byly celé zástupy.

Echinocactus grusonii

Jak jsem ho tak držel v ruce, už zas mozek pracoval. Zakořenit by chudák snad měl, ta díra je hnusná, to je fakt, ale ona odroste a kdybych ho dal do rohu fóliáku dírou dozadu, tak si tý díry nikdo nevšimne, sice jsem po gruzonovi nikdy netoužil a taky ho nemám, kdežto místo jo…

Následovalo totéž, co u kompresy, jen místo „Našel jsem na kompostu“ jsem meldoval „Našel jsem v kýblu“, přišel „tojevůl“ a gruzon jel do Kratonoh. Trochu mu trvalo, než se vzpamatoval a zakořenil, ale teď už dávno zdobí. Pravda, zcela pravidelná koule to není, ale nějak mi to nevadí.

zpět

Text: Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630