Tajemství stříbrných uebelmannií?

Uebelmannia pectinifera má vlastně tělo obyčejně jednoduché, několik ostrých žeber zakončených hřebínky krátkých a tenkých černošedých trnů, v bázi nazdobených jemnou bílou plstí. Epidermis na ostrých žebrech je tmavé jako rašelina, nic víc. Ani malé žluté kvítky, nepozvednou absenci barev, snad jedině zralé karmínové plody na chvíli oživí smuteční háv.

A i když jí položíme mezi nazdobené pávy ze severu, nevyvedeme jí z míry. Ona bude stejně sedět jako ústavní soudkyně.

Poprvé jsem jí uviděl na fotografii uvnitř knihy „Pěstování kaktusů“. A potom až za dlouhý čas, kdy jsem si odnášel od pana Boumy centimetrové semenáčky, abych je honem narouboval na pořádný jusbert. A roubování se vyplatilo, dnes jsou to úhledné kousky, jenž mi i bez identifikačního čísla dělají radost.

Jenže díky našim divokým cestovatelům se tu po letech objevily fotografie, co ukazují tuhle krásku v trochu jiném pláštíku. U nich doma, mají totiž kabátek ze stříbra. To epidermis, co má u nás barvu rašeliny, je v Brazílii stříbrné jako plotice z potoka. Teď už si nemyslím, že to umíme, skončili jsme na rašelině a k absenci stříbra si namlouváme „no, holt u nás nejní to klíma, aby se stříbro udělalo, podívejte, jak vypadají ženský pod brazilským sluncem“.

Jenomže letošní slunce, po dlouhých jarních deštích, ukázalo, že když se mu zachce, umí kaktusářům nadělit velkou honičku. Zrovna bylo sedmatřicet ve stínu, když mně ještě chybělo zastínit část skleníku. A v té části se akorát rašelinové krásky nahřívaly. Myslím, že měly dost, protože měnily barvu do té už trochu povařené.

Dostal jsem strach a s podlahou postříkal hadicí i je. Za hodinu jsem šel opět na obchůzku a zastavil před nimi. To rašelinové epidermis se místy proměnilo v zašlou alpaku, jako kdyby to v galvanovně zfušovali.

Řekl jsem si „to jsem jim dal na frak tou městskou vodou plnou chlorového vápna, po kterém zůstaly mapy“. Jenomže sousední kaktusy, flavispiny, azureusy, nudální myriostigmy, které jsem stejně tak postříkal, neměly ani skvrnku. Druhý den, při stejném horku jsem do ručního postřikovače nalil vodu dešťovou a tentokrát jsem stříkal už jako pokus. Za hodinu byla alpaka na epidermis pectinifer tak vycíděná, že místy připomínala dražší stříbro. Pokus jsem opakoval ještě dvakrát, pokaždé se stejným výsledkem, vždy se objevilo trochu stříbra navíc.

Možná, že právě tohle nastává u nich doma, kdy do velmi horkého počasí vtrhne bouřka, nebo drobný déšť. Nevím, co se děje v tomto případě s ochrannou vrstvou na povrchu rostliny, mně se objevila alespoň alpaka, co kdysi nahrazovala chudším lidem stříbro, proto žádné závěry nedělám, snad jen to, že mám radost z náhodného poznání.

zpět

Text a foto
Miroslav Naxera
 http://www.naxera-kaktusy.cz/

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630