Popelničák č. 1 – Mammillaria compressa
aneb Všechno nějak začíná

Stalo se v roce 1989. Na podzim roku předešlého se nám podařilo získat zahrádku, přes zimu jsme s chlapama v dílně vyrobili dva fóliáky. Jeden na zeleninu, druhý pro kaktusy (pořadí důležitosti je ale samozřejmě opačné). Na jaře jsem provedl velevýsevy a do folníku nastěhoval moji dosud balkónovou sbírečku. Těšil jsem se na naši výstavu a zájezd, protože volné místo a celkem slušný ulitý finanční obnos dávaly šance na solidní nákupní orgie.

Konečně přišel termín zájezdu na Ostravsko a já vyzbrojen igelitkami se chystal svádět boje s ostatními členy 1. skupiny, mnohaletými boji již patřičně trénovanými a zocelenými. Podle toho ten boj i dopadal. Úspěchy sice střídavé (spíše pofidérní), nicméně mé tehdy oblíbené rody Lobivia a Echinocereus u ostatních nebyly zvlášť v kursu, takže se na mě vždycky něco dostalo.

Čekala nás předposlední sbírka, o které jsem věděl, že tam pro mě asi nic moc nebude, tašky navíc plné, a tak jsem se rozhodl sbírku pojmout vyloženě oddechově. Jenže se o svá práva přihlásila i dvě piva v horku vypitá k obědu a mým hlavním zájmem se stalo, kde ta práva uplatnit. Můj zrak padl na túje za skleníkem, kam nebylo vidět a zatímco ostatní bojovali, fotili, diskutovali a tak podobně, já s úlevou vypouštěl chmelovinu zpět do přírodního koloběhu. Nebyla to zrovna otázka pár vteřin, takže jsem se mohl rozhlédnout kolem. A bylo to.

Mammillaria compressa

Za tújemi byl schován kompost (tedy spíš hromada všeho možného) a na něm i chudáci vyřazenci. Uschlotiny a shniláci mě samozřejmě neuchvátily, ale ona tam ležela i zelená mamilárie, taková ta, co je tak strašně obyčejná, že už ji nikdo ani nechce a tak se z ní stává velká vzácnost. Zkrátka compressa. Jejím prohřeškem, kvůli kterému skončila na tak nelichotivém místě, byl zaslepený vegetační vrchol a připálený flek na temeni. Kompresu jsem ve své sbírce obyčejností neměl a mozek už šrouboval. Ta kytka je přece živá, takže nutně musí udělat odnože, z těch by se pak daly dopěstovat normální zdravé rostliny, místa mám spoustu... Zkrátka a dobře, zašel jsem s ní k majiteli, říkám „Našel jsem na kompostu, co za ni“, poprvé spatřil pohled „To je vůl“ a bylo rozhodnuto.

Kompresa u mě samozřejmě okamžitě pochopila příležitost, které se jí dostalo, a začala se předvádět. Hned od začátku ne jedna nebo dvě odnože, ale rovnou pět nových hlaviček s dlouhými trny, byla by škoda do nich řezat. A tak jsem ji nechal jako trs a do současnosti dorostla tak, jak ji vidíte na fotce.

zpět

Text: Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630