Červen 2013 ve sbírce u Pavlíčků

Červen je měsíc plný práce s kaktusy, postupně se přepichují lednové výsevy, je čas roubování, sprašování květů…

A u toho sprašování se zastavme. V době, kdy kvete více květů u kytek jednoho rodu, existuje riziko nežádoucího opylení. Jak tomu zabránit? Na to je řada opatření. Viděl jsem dokonce i pracné separování kvetoucích kaktusů v různých klíckách z drátěného pletiva, ale já používám jednoduché řešení. Stačí čtvereček sítka z plastového komářího pletiva položený na květ tak, aby se včelička do květu neprodrala. Stejnou službu poskytne také čtvereček z perlinky používané ve stavebnictví.

Stenocactus zacatecasensis PP 63, Zacatecas, Zac.

Jako obyčejně si prohlédneme pár obrázků, které jsem v červnu ve sbírce pořídil. Nejdříve Stenocactus PP 63, zřejmě zacatecasensis. Semínka jsem sbíral v roce 1990 v Zacatecas, při své první cestě po Mexiku, ve stejném roce jsem je vyséval. Dnes už jsou to úctyhodné rostliny, chlubící se skvělým vytrněním.

Echinocereus reichenbachii SB 387, Kimble Co., Texas

Každý ví o mé slabosti pro rod Echinocereus, dnes se podívejme na dva obrázky. Ten první představuje E. reichenbachii SB 387, z texaského okresu Kimble Co. Jsou to nádherné bělotrné kytky, hodně podobné k E. reichenbachii SB 941, také z Texasu, z okresu Kerr Co.

Echinocereus coccineus var. arizonicus SB 488, Hidalgo Co., NM

Dalším krasavcem je Echinocereus coccineus var. arizonicus SB 488, Hidalgo Co, NM. Pyšní se nejen krásnými květy, ale i atraktivními trny. Ve vyšším věku tvoří trsy, vezme zavděk umístěním v ploché míse. Letos v lednu jsem vyséval desítky porcí semen z nabídky Stevena Bracka, které jsou označeny dovětkem „mrazuvzdorné“. Chci tím vyhovět zvyšujícím se požadavkům po těchto rostlinách, ale k nabídce semenáčků je třeba ještě 3 až 4 roky počkat.

V průběhu srpna bude na dva tři dny přerušen provoz stránek, jejich obsah bude převáděn na jiný server.

Závěrem – sezóna kvapí neuvěřitelným tempem, blíží se září, na jehož konci si užijeme chrudimské zamykání sezóny. Jako obyčejně – opět proběhne poslední zářijovou sobotu – uvidíme se?

Užijte si zbytek prázdnin – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630