Astrofyta ze semen z Chrudimského kaktusáře
po 25 letech

Astrophytum crassispinoides

Je zajímavé, že všichni toužíme po rostlinách z divočiny, neposkvrněné naší kulturou, ale sami se od přírody vzdalujeme mílovými kroky. Vím, že vše se vyvíjí, vše je v pohybu a nic nesmí ustrnout. Ale co je moc, to je moc.

Astrophytum niveum

Tak jednou, moji příbuzní ze strany ženy, řešili problém, co koupit dědovi k významnému výročí. Zvítězil holicí strojek. Ale jaký? Každý tedy dostal úkol popátrat. Na dalším setkání rozhodneme. A na druhém setkání první švagr doporučoval Panasonic, jistý model, který využívá nanotechnologii broušení a má nejostřejší břity na světě. Má také nejrychlejší lineární motor na světě. Má systém čtyř plovoucích hlav a tím umožňuje oholit vousy až o dvě třetiny rychleji. Má funkci automatického čištění a sušení. Čistící tekutina obsahuje i mazací olej. Druhý švagr doporučoval Braun- Pulsonic. Není mimozemského původu a má revoluční pozemskou technologii. První na světě od Brauna má nový sonický motor s vysokým kmitočtem. Mikrooscilace na pokožce uvolňují a nazdvihují problémové vousy, takže je zajištěna větší účinnost. Má také trojitý systém s pohyblivými planžety. Jako jediný je vybaven nejinteligentnějším systémem Clean and Renew, který automaticky čistí, rubrikuje, vysouší a nabíjí stiskem jediného tlačítka. Švagrová zjistila, že kolega z práce má Remington a ten má čepel s karbonovým povrchem se strukturou diamantu 400x pevnější než ocelové čepele a má 21 nízkoprofilových frézek k zastřižení nízkého strniště.

Astrophytum capricorne „Ur form“

A já? Já jsem doporučil pořádnou sadu škrabáků na jedno použití, každý mě ale vystačí na 5x a k tomu láhev výborného vína. Pochopitelně, že jsem nebyl brán vážně. Vidíte, jak jsme se vzdálili od přírody.

Astrophytum capricorne typ

A kdyby někdo vymyslel speciální hnojivo, které ztrojnásobuje trny na kaktusech, věřte, že všichni budeme kupovat po kilech a ty kaktusy z divočiny i s jejich polními čísly, přizpůsobíme brzy obrazu svému. A ten skalní, který by zázračné hnojivo nepoužíval, tam by ani nikdo nechodil, protože jeho kaktusy by byly nezajímavé. Ten skalní by určitě byl Jirka Krechovský, po kterém zůstala velká smutná díra.

zpět

Text a foto
Miroslav Naxera
 http://www.naxera-kaktusy.cz/

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630