Svátek sukulentů v Brně se blíží
Botanická zahrada Masarykovy univerzity bude opět patřit
sukulentním rostlinám

Skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (roh ulic Kotlářské a Veveří) v září po roce znovu přivítají velkou výstavu kaktusů, sukulentů, tilandsií a dalších exotických rostlin. Tentokrát potrvá od 6. do 13. září vždy od 9 do 17.30 hodin. Záměrem pořadatelů je představit sukulentní rostliny z nejrůznějších koutů světa v jejich tvarové rozmanitosti a překvapivé mnohotvárnosti.

Větší prostor letos vystavovatelé věnují sukulentům pocházejícím z jihu Afriky a z Madagaskaru. Jde o velmi rozsáhlou a tvarově rozmanitou skupinu rostlin, která je mezi sběrateli a pěstiteli velmi oblíbená. „Mnohé sukulenty pochází z oblastí, kde jsou vystaveny značným výkyvům teplot, v některých případech i nočním mrazíkům. Jejich růstové formy jsou rozličné, od miniatur žijících jako mimikry a drobných růžic, po trsovitě rostoucí druhy kulovitého či sloupovitého tvaru po keře, stromky připomínající svým tvarem bonsaje nebo mohutné stromy. Mnohé z nich se hodí i pro letnění nebo pěstování jako skalničky.“ uvedl za pořadatele Adolf Tomandl. Také letos si návštěvníci mohou prohlédnout, mimo mnoha jiných zajímavostí, například unikátní kolekci různých druhů zimovzdorných sukulentů a netřesků J. Kochmana z Břeclavi a M. Suchého z Brna.

Výstavní expozice sukulentů

Výstava se ale neomezuje pouze na tento okruh rostlin. Specializovaní pěstitelé z Moravy, Čech a odborníci z Botanické zahrady Masarykovy univerzity vystaví téměř 700 rostlin. Od miniaturních mexických kaktusů, unikátních afrických a madagaskarských sukulentů, „živých kamenů“, rarit rodů Avonia, Aztekium, Ariocarpus, Pachypodium, ucelenou kolekci rodu Sansevieria aj., po bromélie rodu Tillandsia a jiné epifyty, které žijí na větvích stromů převážně z dešťové vody a živin v ní rozpuštěných.

 

Kolekce rodu Lithops

 

Pachypodium namaquanum

Své výpěstky a přebytky přivezou mimo již výše zmíněných pěstitelů další specialisté, např. P. Hanáček, P. Heřtus, Z. Ježek, P. Pavelka, J. Podrábský, O. Potyka st. a O. Potyka ml., E. Sedlák nebo manželé Tomandlovi. Na akci se významně podílí i Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno. Výstava je ojedinělou příležitostí vidět na jednom místě množství rodů a druhů sukulentů z nejrůznějších čeledí a světadílů v kulturním prostředí botanické zahrady. Vstupenky umožňují prohlídku všech jejích expozic. Děti, studenti a senioři mají slevu na vstupném.

Výstavní expozice kaktusů

Návštěvníci si kromě sbírkových rostlin prohlédnou také 30 velkoformátových fotografií Davida Břízy s přírodní tématikou, pořízených na jeho letošní cestě po Madagaskaru. Tomuto ostrovu budou věnovány také informační panely s dalšími fotografiemi a doprovodnými texty.

 

Současně si mohou zájemci doplnit svoje sbírky o nové rostliny za velmi přijatelné ceny. Nabízeny budou jak semenáče, tak již dospělé sbírkové exempláře (sukulenty včetně kaktusů) z přebytků pěstitelů včetně mrazuvzdorných sukulentů a rarit jinde nenabízených.

Kolekce rodu Agave

Úlohou výstavy je také osvěta – proto nebudou chybět například ukázky výsevů sukulentních rostlin a odborné literatury. Přítomní pořadatelé poskytnou zájemcům pěstitelské rady a pro skupiny zajistí průvodce výstavou s populárně vědeckým výkladem.

Výstavní expozice sukulentů a kaktusů v Botanické zahradě
Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Ilustrační fotografie jsou z minulých výstav sukulentů v Brně.

zpět

Kontakt na organizátora výstavy:
Adolf Tomandl
tel. 739 965 177 nebo 582 338 360 (po 20 hodině)
E-mail: atomandl(at)seznam(dot)cz
www.sukulentar.cz  

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630