Popelničáci aneb Jak přijít k hezkým kaktusům

Pokud jezdíte na klubové autobusové zájezdy nebo je naopak přijímáte ve své sbírce, určitě vám bude tato situace povědomá. Autobus zastaví, vystoupí vedoucí zájezdu, přivítá se s majitelem sbírky a vydá pokyn k vystoupení.

A teď to nastává. Ven se řítí první skupina kaktusářů s přepravkami, bedýnkami nebo aspoň taškami v rukách a naditými peněženkami na zadku, zběžně pozdraví pěstitele a jejich oči a později i kroky (někdy spíš skoky) zcela neomylně míří tam, kde jsou umístěny prodejné rostliny.

V závěsu za nimi, snad jen o trochu pomaleji, vychází druhá skupina, lačná vidět, fotit a odborně s kolegy hodnotit sbírkové skvosty. Ti už obvykle zdraví srdečněji a míří zaujmout strategická místa ve sbírkovém skleníku.

Následuje třetí skupina – známí navštíveného kaktusáře. Ti sbírku obvykle dobře znají, přijeli si hlavně pokecat s přítelem, a tak ho prostě zajmou.

V závěsu vystupuje čtvrtá skupina - manželky, přítelkyně, milenky (zajímavé, že v opačném pohlaví se tato kategorie – až na výjimky – nevyskytuje) účastníků zájezdu. Ty většinou kaktusy nijak zvlášť nezajímají a hledají spíš místo, kde by si mohly poklábosit s manželkou, přítelkyní nebo milenkou pěstitele a notovat si s ní, že ti „jejich“ jsou jak malí kluci. No a pak vystupuje skupina pátá. Tedy vlastně jedinec – já.

Ano, přátelé, je to tak. Ač absolvent téměř každodenního (a úspěšného) „peckování se“ do autobusu v dobách mého dojíždění na střední školu z Hradce Králové do Hořic, nenaučil jsem se témuž při výstupu ven. A tak vylezu, rozhlédnu se a co teď? V prodejní zóně už probíhají líté boje o nejlepší exempláře, ve sbírkové části se čeká fronta na vniknutí do skleníku díky špuntu na začátku diskutujícího hada, majitel sbírky je v družném hovoru s pár našinci a přisednout k manželkám, přítelkyním a milenkám? Tam bych byl nejspíš persona non grata. Proto jsem si vynašel úplně jiný cíl zájmu. Každému pěstiteli občas něco uchcípne nebo se to tomuto stavu začne blížit. Jsou pořádníci, kteří takovou rostlinu okamžitě zlikvidují vrhem do popelnice. Jsou bordeláři, kteří mršinu ponechají na původním místě až do podzimního stěhování (třeba já), ale jsou i tací, kteří ji vyřadí na místo k tomu přesně určené. Tedy buď na kompost nebo do kýble za skleník a tak podobně. To jsou přesně ta místa, která já vyhledávám a pokud je objevím, jsem ve svém živlu. Co tam se dá všechno najít!

Pravda, rarity zde neobjevíte. Ochoří-li toumejka nebo sulka spec. nova s trnem navíc XY1234, tak se zachraňuje poslední zdravá areolka. Onemocní-li však obyčejná mamilárie nebo lobívka bez průkazu původu, co s ní? Šup do kýble nebo na kompost, aspoň je víc místa pro ty vzácnosti. Myslíte, že přeháním? Maličko možná ano, ale mohu vás ujistit, že z každého absolvovaného klubového zájezdu jsem si přivezl z těchto odkladišť nějakou vyřazenou chcíplotinu, z nichž řada stále zdobí (a skutečně zdobí!) moji sbírku. Zkrátka prohlédnu inkriminované odkladiště, je-li co, vytáhnu, zhodnotím šanci na záchranu, zeptám se majitele, co za to (za jeho vyjevený pohled ve stylu „ježiši, to je vůl“ mi ta otázka vždycky stojí) a teprve pak jdu na obhlídku sbírky v již uvolněném skleníku. Jsem cvok, že jo?

Pár schourů určených k likvidaci vám v následujících článečcích ukážu, i když už jen v současném stavu. Bohužel mě nenapadlo, že bych o nich někdy něco psal a ve stavu původním za fotku fakt nestály.

zpět

Text: Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630