Chilské perly 

Dovedou člověka uchvátit i v našich sbírkách. Ale pěstování je hodně složité. Zejména tehdy, chceme-li je vidět ve sbírce stejně krásné, jako jsou i v domovině. V této sezóně se k našim pěstitelům dostaly tisíce semen, díky nálezům IDD (Igor Dráb) a LK (Libor Kunte). Mnoho lidí tak bude brzy řešit stejné problémy, které musel řešit i Míra Naxera. Poznámky k pěstování a mnoho překrásných obrázků stejně překrásných chilských rostlin, publikuje tento vyhlášený plzeňský pěstitel na svém webu http://www.naxera-kaktusy.cz/.
S laskavým svolením autora přebíráme jeho článek do vašich novin. -redakce-



Copiapoa

Jen trochu o pěstování těchto složitých rostlin,

které jsou pro mě krásné, ale jedny z nejtěžších.

E

Kdysi jsem měl velice rád chilské kaktusy rodů Pyrrhocactus, Neoporteria a Copiapoa. Bylo to v době, kdy jsem miloval smutné a ponuré tvary a barvy. Pyrrhokaktusy byly ty pravé, záhadné, temné až strašidelné. Už sám název, z latiny pyrrho- spálený, se vztahuje na barvy trnů. Pohled na skupinu těchto rostlin opravdu působil velice smutně. Tehdy jsem vše rouboval a ještě nevhodně pěstoval ve skleníku. Protože, ale nemám rád okurkovité rostliny ze špatného pěstování, předal jsem je na jiná místa. Nechal jsem si pouze bulbocalyx a umadeave, které považuji za jedny z nejkrásnějších.

Pyrrhocactus bulbocalyx

Pyrrhocactus bulbocalyx

Pyrrhocactus umadeave

Ne, ale vše z Chile je ponuré. Některé rostliny rodu Copiapoa jsou překrásné a mezi pyrrhokaktusy působí jako safírek zasazený do starého dřevěného růžence.

Okruh Copiapoa cinerea, krainziana a haseltoniana jsou elegantní dámy i při tvrdém životě v chilské krajině.

Když se dívám na obraz domoviny kopiapoí, jako by se tam čas pozastavil. Toto pomyslné zpomalení času má na svědomí nedostatek vláhy. Ty rostliny z těchto suchých oblastí jsou pomalé jako beduíni na poušti. Není ani kam spěchat. Musíme tedy počítat, že ani v našich sbírkách nejsou rostliny rychle rostoucí. Nemají ani divoké období jako třeba sklerokaktusy nebo pediokaktusy, které se mohou na jaře strhat. Ale v létě, nic. Oni si rostou nenápadně a zpomaleně a netrpělivé kaktusáře přivádějí do hrobu.

Kdo to nevydrží, nebo je lačný po semenech, roubuje. Nad beduíny z pouště mává bičem a oni se musí hýbat. Není to radost ani umění.

Pěstování pravokořenných kopiapoí je obtížné pro toho, kdo spěchá a nemá ty správné podmínky. Jejich zpomalení času nedoženeme vodou ani živinami. Substrát pro ně míchám z hrubé cihlové drti, plaveného písku, hrubé drti z dřevěného uhlí a přidám 30% staré zeminy. Je zajímavé, že tyto rostliny, které v domovině mají dostatek slunce a tepla jsou u nás velice háklivé na popálení. Nemohu je tedy pěstovat vedle echinomastusů nebo sclerocactusů. Když je ale dáme do stíněného skleníku mezi gymna, po pár letech vytáhnou. Nejlépe je tedy lufťák, těsně pod mírně zabíleným sklem. Odnímatelné boky dle potřeby a být trpělivý.

Roubované rostliny v takovýchto podmínkách rostou mnohem rychleji. Také ale brzy přejdou do trsovitého růstu a zaberou velikou plochu. Ořezávat odnože je možné. Ale nekonečné. Po ořezání spodních partií se odnože přesunou do horních. Je tedy lépe nechat je růst jak chtějí.

Delbata zakládá trs

Přesto, že jsem za poslední léta zjistil, že pasacana není nejlepší podnož, k rodu Copiapoa patří. Rostliny na nich rostou příznivě. Eriocereus jusbertii je také výborný. Roubované rostliny v žádném případě nedávejte mezi gymna do stíněného skleníku. Neudělali by jste si radost do budoucna. Květy se na rostlinách objevují velice nepravidelně v průběhu sezony. A jen skromně. Vždy barvy žluté, vůně nevýrazné.

zpět

Text a foto
Miroslav Naxera
 http://www.naxera-kaktusy.cz/

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630