Agave victoriae-reginae – kvetoucí
(reakce na článek…)

Vážení, kvést tento druh v našich kulturách jsem měl možnosti vidět několikrát, ba snad mnohokrát. Poprvé před mnoha lety to byl letitý „parkos“ ve sbírkách BZ UK Na Slupi. Rudolf Šubík tam tehdy vzácnou rostlinu pěstoval na skalce ve volné půdě „na zemi“ ve skleníku. Po mnoha, asi 20-ti letech, vyhnala květní výhon a vykvetla. Tehdy se nám podařilo opylit několik květů a byla tak získána semena – neklíčila ale.

Když se nám později (1979) podařilo dovézt větší množství semen ze Santa Catarina z Huasteca Canyon (NL), vypěstoval jsem asi stovku semenáčů. Jeden z nich měl panašované listy a je dnes ve sbírce Jardy Vavroucha. Tři rostlinky s nejhustější bílou kresbou na listech jsem vysadil ve skleníku na záhon. Během ca 13-15 let dorostly do 50 až 60 cm velkých růžic, dá se říci, že čím byly rostliny větší, tím rychleji rostly. Postupně během let vykvetly všechny. Protože se květy nesešly, opyloval jsem je pouze jako jednotlivce. Tobolky se vyvinuly, poločerná semena také, ale opět neklíčila.

„Viktorku“ jsem viděl kvést pak i v jiných sbírkách a BZ. Jedná se dle mého názoru o tolerantní a dobře rostoucí druh, který i v našich podmínkách po čase dospívá do květní zralosti celkem ochotně. Zdá se, že nejvhodnější je výsadba do záhonů do volné půdy, nebo postupně zvětšovat pěstební nádoby. Snáší poměrně pravidelnou zálivku, nízké zimní teploty 0-10 °C a patří mezi nejkrásnější druhy rodu. Vřele ji doporučuji do sbírek, určitě naději dočkat se květů máte také!

Škoda ale, že v tom nejkrásnějším věku rostlina skončí a „odejde“, je třeba mít několik věkově odlišných semenáčů jako postupnou náhradu. A tak je stále vysévám, semen je na trhu dost a již malé rostlinky jsou hezké a nezaberou moc místa. Jen pozor, na konci každého listu jsou 3 ostny, nenápadné, ale píchavé. Vzpomínám přitom, jak v přírodě rostou na kolmých mramorových stěnách a jakou nám dalo práci vyšplhat se k nim, vyfotografovat je a hlavně získat pytlík klíčivých semen, které tehdy byly téměř nedosažitelné.

zpět

Text Jan Říha
E-mail: riha.j(zav)sendme.cz
Ilustrační obrázky z přírody Libor Kunte

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630