Melocactus matanzanus – paradox současné doby

Melocactus matanzanus na stanovišti, Cuabal de las Tres Ceibas, Matanzas, Kuba

Pokud se s nastupujícím jarem půjdete podívat do některého giga, hyper, supermarketu pro kutily, navštivte určitě oddělení se zahradou. V žádném případě se nenechte zlákat nákupem levných thůjí z Holandska, které budou spolehlivě zahubeny podmínkami naší kontinentální zimy, ale podívejte se po kaktusech. Nejsem smyslů zbavený, abych vás vyzýval k nákupu kaktusů v provozovnách OBI, Baumax nebo Baumarkt či jak se všechny ty obchody jmenují, na to máme přeci jen lepší možnosti, ale schválně se podívejte po nabízených melokaktusech. Věřím, že se jistě setkáte s jedním velmi vzácným a krásným zástupcem tohoto rodu teplomilných kaktusů – tím je Melocactus matanzanus.

Melocactus matanzanus v doprovodu původní vegetace

Roste na Kubě poměrně nedaleko hlavního města, dostaneme se k němu cestou podél severního pobřeží přes přístavní město Matanzas, odkud je nutné pokračovat směrem na městečko Chirino. Jeden místní nadšenec, který se nás ujal, nás zavedl až k biologické stanici Cuabal de las Tres Ceibas, která je terénní základnou biologů zkoumajících zdejší původní faunu a flóru.

Námi objevená populace čítá několik desítek jedinců a plošně není nijak rozlehlá – odhaduji tak 500 m². Výskyt je tedy limitován nezarostlými plochami, které jsou jen částečně stíněny okolní vegetací dorůstající výšky přibližně do 3 m. Tento druh roste na hadcových horninách v červené, lateritické, na živiny chudé půdě.

Melocactus matanzanus, Cuabal de las Tres Ceibas, Matanzas, Kuba

Druh se vyskytuje v původních rostlinných formacích poloopadavého tropického lesa s velkým množstvím endemických druhů. Na lokalitě ten den panuje velmi teplo a v kombinaci s vysokou vzdušnou vlhkostí se dá hovořit o typické „prádelně“.
Melocactus matanzanus roste na volných, výrazněji osluněných plochách těsně u samotného vrcholu jinak velmi hustě zarostlého kopce v nadmořské výšce přibližně 300 m.

V přírodě se jedná o velmi vzácný druh, který je pod drobnohledem tamních biologů, protože jeho původní místa výskytu jsou z větší části přeměněna intenzivní pastvou dobytka. Ovšem v kultuře patří mezi nejpěstovanější melokaktusy vůbec. Je totiž velmi efektní nejen svým otrněním, ale také rezavohnědýmm nízkým cefáliem.

Melocactus matanzanus Cuabal de las Tres Ceibas, Matanzas, Kuba

Melocactus matanzanus tak patří mezi ty rostliny, kterých je v přírodě žalostně málo, ale v kultuře je o ně dobře postaráno. Myslím si, že nejtypičtějším příkladem tohoto paradoxu je Echinocactus grusonii, který dominuje v každém skleníku a v každé sbírce. Jeho produkce na Kanárských ostrovech čítá mnoho miliónů kusů ročně, ovšem v Mexiku jich v přírodě počítáme na kusy.

zpět

Text a foto © Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)volny(dot)cz

 

(C)

zpět