Zhodnocení veřejné diskuse na téma záhady na trnech

Záhada byla vyfocena během léta 2012 na trnech rostliny pěstováné ve volné kultuře. Na snímky jsem si vzpomenul ale až po několika měsících. To už samozřejmě na rostlině zbyly jen stopy původní záhady.

Jde o útvary velmi drobné, v tomto mikrosvětě snadno přehlédnutelné, jsou asi 1 mm vysoké. K záhadě se přes korespondenci vyjádřilo několik znalců a to z oboru entomologie, mykologie i pěstitelé a odborníci přes sukulentní rostliny. Situace nebyla jednoduchá, protože jde o nepříliš dobré fotografie a materiál odebraný později již nebyl ani zdaleka podobný objektu zachycenému na snímcích.

Touto diskusí jsme dospěli k několika závěrům. Jde o velmi zajímavý jev a bylo by vhodné ho příště lépe prozkoumat, tzn. pořídit lepší fotografie a především získat autentický materiál k dalšímu studiu. Po prohlédnutí fotografií několika odborníky jsme uvažovali o následujících možnostech. Buď se jedná o stopkatá vajíčka hmyzu, plodnice hlenek, nebo plodnice nižších hub, snad z čeledi Caliciaceae.

Entomologové se k záhadě vyjádřili s negativním závěrem. Dnes jsem dostal mail, že se podobný úkaz vyskytl u našeho kolegy, který to žertem hodnotí jako vliv vlnatky unikající z umírajícího kaktusu.

Vyskytl se také názor, že snímky jsou podvrh a dílo grafického programu. Zdá se mi velmi znepokojující, že někdo vybere jako první možné řešení situace podvodné jednání jiné osoby. Pozoroval někdo další něco podobného ve své sbírce?

 

Text a foto:
Petr Šimon
e-mail: shimon(zav)seznam.cz

Dobrý den,
viděl jsem vaší fotografii na kaktusových novinách. A chtěl bych vás uklidnit, protože na vaší fotografii není plíseň, ale organizmus z třídy Myxomycetes. Vzhledem k nevalné kvalitě fotografie se nedá přesně určit rod, ale mohlo by se jednat o Physarum sp. Tyto organizmy se živí pohlcováním bakterii, takže kaktusy neohrožují.

zpět

S pozdravem
Jakub Starosta

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630