Nelehké rozhodnutí

Smutný pohled na prázdné mísy ve vystěhovaném skleníku

Čas, po který kaktusy vegetují, je opravdu velmi krátký. Je to možná i proto, že interval mezi vynošením bedýnek ze sklepa a nošením bedýnek do sklepa se s přibývajícím věkem mírně zkracuje, a tak si nedovedu dost dobře představit, jak bych v šedesáti letech kmital s naloženými bednami tam a zpět. Rozhodl jsem se tedy, že patnáct let starý skleník budu vytápět, a k tomuto účelu musím stávající 4 mm silné sklo nějakým způsobem „zateplit“ nebo vyměnit.

Sklep není v žádném případě ideální zimoviště…

V úvahu přichází zateplení bublinkatou fólií zevnitř nebo svrchu, jelikož výměna za izolační dvojskla sahá cenou do částek připomínajících astronomické míry… Anebo se nabízí výměna za izolačně dostatečný „polykarbonát“, který je mi ovšem některými lidmi stále rozmlouván. Jedni argumentují, že nemá takovou světelnou propustnost a že rostliny pod ním velmi rychle ztrácejí kvalitní otrnění. Jiní tvrdí zcela přesvědčivě, že vydrží propouštět světlo maximálně deset let, po té degraduje a musí se vyměnit. Další jsou přesvědčeni o tom, že v komůrkách zaroste řasou a zneprůhlední se úplně. Slyšel jsem i takové argumenty, že makrolon (ať už je pod jakoukoliv obchodní značkou) není až tak špatný, jak o tom referují na sympóziích i v kuloárech polykarbonátoskeptici.

Takovéto otrnění u Echinofossulocactus erectocentrus
narostlo pod přístřeškem z makrolonu

Chtěl bych tímto dnešním příspěvkem otevřít jakousi diskuzi o vašich zkušenostech s tímto typem zastřešení skleníku. Rozhodnout se musím během zimy, abych měl na jaře jasno, co se bude s mými kaktusy dít dál, pod jakým krytem stráví nejen příští, ale i další sezóny. Jedno však vím zcela jistě, tahat do domu a zase ven ty stovky bedýnek se mi už opravdu moc nechce. Ne snad proto, že by mi jarní a podzimní rozcvička nějak uškodila, ale proto, že vystěhování zabírá čas, rozmisťování pak ještě víc. No, a když už se podaří dát vše do latě, je nevyšší čas myslet na stěhování domů…

Agáve a některé větší rostliny obsazují osvětlené schodiště,
které je po rekonstrukci domu překryté stropem a tudíž nefunkční 

zpět

Text a foto © Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)volny(dot)cz

 

(C)

zpět