Listopad 2012 ve sbírce u Pavlíčků

Nastává období, kdy kaktusy tvrdě spí, umístěné v chladných místech našich bydlení. Aspoň se to tak historicky tvrdí. Mám pocit, že nějaké pomalé procesy přece jen probíhají, zejména u kaktusů, které jsou zimovány na „světle“, pokud se tomu, co v zimě vidíme, světlem nechá nazývat. Rozhodně probíhá alespoň tvorba poupat, v únoru už třeba na Rebutia vidíme na spodní části tělíčka vývoj malých červených teček – a těšíme se na budoucí květy.

Ariocarpus retusus SB 68, Coronel, SLP (1)

Co by v této době měl dělat kaktusář? Podívejme se do literatury. V ní najdeme mnoho „kalendářů prací“ – a tak zjistíme, že bychom měli kontrolovat své rostliny, aby nebyly napadeny škůdci, že bychom měli studovat z knížek a časopisů – dnes to můžeme rozšířit i na „informace z webů“. To samé bychom měli dělat i v prosinci, v lednu bychom mohli vysévat pod zářivky, nebo výsev odložit až na březen, kdy už je dost světla přirozeného.

Květů už je málo. Dokvétají poslední ariokarpusy, a tak alespoň jeden obrázek známých a oblíbených Ariocarpus retusus SB 68. Ty totiž letos překvapily svými květy na začátku léta, a světe div se – kvetly i na podzim. To je velká výjimka, tento rod obvykle kvete jen jednou za rok, a to na podzim.

Ariocarpus retusus SB 68, Coronel, SLP (1)

Jak je vidět na obrázku, právě tyto osmašedesátky mají na tuberkulích zřetelné příčné světlé proužky, což je dost výrazný markant k tomu, abychom tyhle kytky rostoucí v okolí Coronel, v mexickém státě San Luis Potosí, odlišili od dalších mnoha forem A. retusus.

Závěrem se chci zmínit o možnosti pro každého, aby o své poznatky doplňoval informace v Galerii kaktusů. Na konci každého publikovaného druhu je formulář, do kterého lze vkládat další informace. Třeba i jen sdělení vlastní zkušenosti, třeba v kterém období roku ten který druh kvete, kolik je semen v plodu, a podobně.

Právě mi pošťák dovezl balík knih Milana Zachara – nádherné výtisky s mistrnými fotografii, velkoformátová kniha plná fotografií na těžké křídě - jsem překvapený, jak se dnes může prodávat něco tak krásného, za poměrně málo peněz – pouhých 290 Kč. Je to krásný a ušlechtilý dárek!

Tolik pro tuto chvíli – za měsíc zase nashledanou – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630