Říjen 2012 ve sbírce u Pavlíčků

Teple oblečen (ponožky chrudimské firmy BOBR http://www.bobr-chrudim.cz/ – nikdy jsem nekoupil lepší, jsou k neroztrhání, drží formu, fakt absolutní kvalita!) už chystám kaktusy do přepravek, aby byly připraveny ještě před příchodem trvalejších mrazů. Ranní mrazíky 2–3 °C pod nulou vůbec nevadí, a to jsou umístěny ve foliovém tunelu s oběma stranami otevřenými. Přirozeně jsou už od prostředku září naprosto na suchu.

Manželé Elisabeth a Norbert Sarnes

Na konci října se už objevila i sněhová vánice, což ale pro velkou většinu kaktusů neznamená žádný problém. Takže u Pavlíčků se ještě moc neuklízí. Kaktusy pod přístřeškem byly sice dva dny zasněžené, ale na odnášení do zimoviště je čas, až bude pod nulou i ve dne. Aspoň bude dost času na dokončení nabídky semen i rostlin, ty už v této chvíli visí na www.cact.cz.

V říjnu se objevila i vzácná návštěva. Zastavila se u nás milá dvojice, manželé Elisabeth a Norbert Sarnes, autoři velmi zajímavé knížky o neméně zajímavých kaktusech z nehostinné Patagonie. Autory podepsanou knihu Cactus de Patagonia si můžete objednat i zde, a to za 300 Kč. Objednávky přijímáme jen do konce listopadu. Pište na mejl pavlicek(at)chrudim.cz, nebo telefonujte na 469 688 366.

Titulní stránka knihy Cactus de Patagonia

Můžete si ji objednat i přímo u autorů na http://cactus-de-patagonia.de/literatur.htm.

Abychom se vrátili zpátky ke kaktusům, ve sbírce stále kvetou ariokarpusy. Jejich fotek z naší sbírky jsme už v novinách představili dost.

Ariocarpus lloydii

Tak alespoň skupinový obrázek Ariocarpus lloydii a také hodně podobně barevně kvetoucí Ariocarpus retusus subsp. confusus.

Ariocarpus retusus subsp. confusus

V archivu jsem našel obrázky z výstav kaktusů. Chtěl bych poprosit (hlavně ty dříve narozené kaktusáře) o jejich fotografie. Pokud nemáte možnost skenování, pošlete fotky, oskenuju a vrátím je obratem. Naše noviny jsou ukládány na serveru WebArchiv Národní knihovny ČR jako součást národního kulturního dědictví – budou tak archivovány pro další generace kaktusářů.

Výstava klubu kaktusářů Chrudim, 1987

První obrázek představuje výstavu chrudimského klubu v roce 1987.

Výstava v Pardubicích - zleva dr. Jiří Růžička z Písku, Udo Raudonat z NDR a PP

Druhý obrázek je z výstavy v Pardubicích, na obrázku jsou specialisté na rod Echinocereus, Dr. Jiří Růžička z Písku, Udo Raudonat z NDR a PP.

Výstava klubu kaktusářů v Moravské Třebové

Poslední obrázek představuje výstavu v Moravské Třebové, doplní někdo rok konání akce?

A nakonec – jako milovník mexické kuchyně – rád doporučím možnost, jak získat vynikající produkty, pro mexickou kuchyni nezbytné. Mrkněte se na tuto stránku: http://www.hot-shop.cz, třeba si také něco vyberete.

Za měsíc nashledanou –  Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630