Září 2012 ve sbírce u Pavlíčků

Září bylo předznamenáno přípravou na Zamykání sezóny. Byli jsme zvědaví, jak to dopadne, neboť se objevovaly signály o slábnoucím zájmu kupujících. Na slavné burze v Belgii prý bylo mnohem méně prodávajících ale i kupujících – letos jsem tam nebyl. I další akce zaznamenaly pokles. Z Prahy přišla zpráva, že ta jejich silná základna nenaplnila ani autobus do Chrudimi.

Ale na Zamykání se opět prodalo o pár desítek lístků více než vloni, tržby ve skleníku stouply oproti loňsku o 20%. Také prodejci na burze byli spokojení, alespoň ti, se kterými jsem mluvil. Takže krize se této akci vyhnula, a to je dobře. A opět byl také přeplněný sál místního kina, opět lidé posedávali po schodkách. Ale o akcích i o Zlatém Albertu se zmíníme v jiné reportáži.

Ariocarpus trigonus, La Joya (1)

29. září toho ve sbírce už mnoho nekvetlo. Samozřejmě ariokarpusy – ty jsou výraznou ozdobou podzimu stejně, jako květy echinocereusů v květnu. Trojice obrázků představuje populaci Ariocarpus trigonus, která velmi blízce sousedí s populací A. confusus u Aramberi. Jedná se o lokalitu kousek (1 až 2 km?) pod vesnicí La Joya.

Ariocarpus trigonus, La Joya (2)

Jsou to dle tvaru bradavek i podle odlupujících se šupinek z pokožky jasné trigonusy, ale barva květů je pro A. tritonus netypická. Ukazuje to na dotyk obou druhů a tím i na zmatenost (konfuzi) v areálu okolí Aramberri. Jedna z rostlin kvete jakoby z boku – to však kvete z odnoží na boku rostliny.

Ariocarpus trigonus, La Joya (3)

Na podzim kvetou i koryfanty. Na obrázku je Coryphantha (snad palmeri) PP 1225, která nám dala trochu semen v planinách kolem Ciudad Maiz, ve státu San Luis Potosí.

Coryphantha aff. palmeri PP 1225, Ciudad Maiz, SLP

Další obrázek představuje bělokvětý Thelocactus bicolor. Je to trochu anomálie, zvláštnost, ale je předpoklad, že už příští rok budou semena těchto rostlin v nabídce.

Thelocactus bicolor s bílým květem

Asi za měsíc budeme ukládat své rostliny k zimnímu spánku. U nás se naštosují do garáže, v přepravkách až do stropu, zaplní skoro celou garáž. V zimě musím spíše větrat než přitápět, abych udržel teplotu kolem 10°C, což většině rostlin dobře vyhovuje. Jenom Chile a horské jihoamerické rostliny potřebují větší zimu, aby jim nevybíhaly temínka. Naproti tomu třeba ferokaktusy je třeba zimovat tepleji, aby jejich pokožka nedostala nepěkné skvrny. Samozřejmě není řeč o extrémech – např. Melocactus či Discocactus zimujeme při teplotách kolem 20°C. A blíží se doba výsevů, ale o tom zase příště.

Za měsíc nashledanou –  Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630